Βουλη, Κοινοβουλευτικος ελεγχος-ερωτησεις

Απαιτείται η στελέχωση του ΕΛΓΑ Πάτρας

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς το υπουργείο
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Απαιτείται η στελέχωση του ΕΛΓΑ Πάτρας για την καταβολή αποζημιώσεων στους καλλιεργητές πατάτας σε Ηλεία και Αχαΐα.

13/12/2013

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες και πολυήμερες βροχοπτώσεις και καταιγίδες) που σημειώθηκαν τις τελευταίες 20 ημέρες, η καλλιέργεια της πατάτας, που απαριθμεί πάνω από 22.000 στρέμματα στο νομό Ηλείας αλλά και η καλλιέργεια της πατάτας στο νομό Αχαΐας έχει υποστεί σημαντικότατες ζημιές που φτάνουν στο 80% της παραγωγής.
Ύστερα από την έντονη χαλαζόπτωση το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, στην ευρύτερη περιοχή των Λεχαινών, πάνω από 1.500 στρέμματα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Μπορεί να ειπωθεί ότι η έντονη χαλαζόπτωση στις 23/11/2013 αποτέλεσε τη χαριστική βολή για τους καλλιεργητές της περιοχής.
Επισημαίνεται ότι και πέρσι την ίδια χρονική περίοδο, οι καλλιεργητές πατάτας είχαν επισημάνει τα προβλήματα στην παραγωγική δραστηριότητά τους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Στην τελευταία έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ διαβάζουμε ότι «σωρευτικά, στο διάστημα της τετραετίας 2009-2012 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, πτώση η οποία σε απόλυτο μέγεθος αντιστοιχεί σε απώλεια της τάξεως του 1,4 δισ. ευρώ περίπου».
Με δεδομένο ότι σωρευτικά στο διάστημα 2009-2012 το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 20% αλλά και ότι υπέστησαν βλάβη οι επιχειρήσεις που τροφοδοτούν με αγροτικά εφόδια τους παραγωγούς κάθε καλλιέργειας, θεωρούμε αναγκαία την άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των πατατοπαραγωγών των νομών Ηλείας και Αχαΐας.
Όμως, η αποψίλωση των υπαλλήλων στο υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΠΑΤΡΑΣ, όπως επανειλημμένα σας έχει επισημανθεί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από πολλούς αγροτικούς φορείς της περιοχής, καθυστερούν και τις εκτιμήσεις και την όλη διαδικασία (αιτήσεις, έγγραφα κ.λπ.) για την άμεση καταβολή της αποζημίωσης. Η τραγική έλλειψη προσωπικού δημιουργεί κίνδυνο στη διαδικασία εκτίμησης και αξιολόγησης των δηλώσεων καλλιέργειας και των εκτιμήσεων.
Η δέσμευση της διοίκησης του ΕΛΓΑ είναι ότι οι παραγωγοί θα αποζημιώνονται σε διάστημα εντός τριών (3) μηνών από την αναγγελία στον ΕΛΓΑ. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, η αναγγελία τυγχάνει να είναι την περίοδο έναρξης της συγκομιδής της πατάτας.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο υπουργός:
1. Τι ενέργειες προστίθεστε να κάνετε ώστε να στελεχωθεί άμεσα με το απαιτούμενο προσωπικό ο ΕΛΓΑ της Πάτρας, για να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της διοίκησής του για άμεση αποζημίωση εντός του τριμήνου;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθίου Ευσταθία( Έφη)
Κανελλοπούλου Ανδρέα Μαρία
Χατζηλάμπρου Σάββα Βασίλειος

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

συνδεσμοι

Follow Βασίλης Χατζηλάμπρου on WordPress.com
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: