Βιντεο, Βουλη, Ολομελεια, Πολυμεσα

Τροπολογία για τα ΕΑΣ: Φέρατε «συνταγή» κλεισίματος της αμυντικής βιομηχανίας

Η ομιλία του Βασίλη Χατζηλάμπρου, στην Ολομέλεια της Βουλής, για την τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αμυντική βιομηχανία, η οποία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς και η παρέμβαση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τις συνέπειες της διαθεσιμότητας σύσσωμων των υπηρεσιών ΤΑΣ και ΤΑΠ στους πρόσφατους σεισμούς της Κεφαλλονιάς.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Κύριοι συνάδελφοι, το Κοινοβούλιο είναι κατ’ εξοχήν χώρος αξιολόγησης πολιτικών και γεγονότων, τα οποία μπορεί να γίνονται επίκαιρα και αυτή τη στιγμή. Κάναμε ένα σχόλιο για την Κεφαλονιά, όχι για να δείξουμε ότι είμαστε πιο ευαίσθητοι από σας, αλλά για να αξιολογήσουμε πολιτικές. Όγδοη μέρα των σεισμών επανατοποθετούνται οι εκατόν πενήντα δύο μηχανικοί, που τους είχατε βγάλει σε διαθεσιμότητα από το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων. Αυτό θελήσαμε να αξιολογήσουμε.
Θελήσαμε, δηλαδή, να σας πούμε ότι όταν έγιναν οι σεισμοί στα Γρεβενά, από την Πάτρα και αλλού πήγαν εκεί. Όταν έγιναν στην Αμφίκλεια, πήγαν πενήντα μηχανικοί την ίδια μέρα.
Και κάνατε μια μεταρρύθμιση, τάχατες για καλύτερο κράτος. Και για να μεταφερθούν μηχανικοί, αφού είναι σε διαθεσιμότητα κιόλας –αλλά και να ήταν τοποθετημένοι– θα πρέπει να στέλνει το ΥΠΕΧΩΔΕ υπογραφή, το υπουργείο Εσωτερικών υπογραφή και να εγκρίνει κι ο διορισμένος περιφερειάρχης. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι έχετε κάνει με τη λεγόμενη μεταρρύθμιση στην περίπτωση των ΤΑΣ και ΤΑΠ…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Γιατί επαναφέρετε το θέμα, το οποίο έχουμε λήξει, κύριε Χατζηλάμπρου;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Όχι, δεν το έχουμε λήξει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Το λήξαμε εδώ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Το λήξατε εσείς –συγγνώμη για ένα λεπτό– λέγοντας «Ομόθυμα η Βουλή συμπαραστέκεται». Το καταλαβαίνω αυτό. Στην αξιολόγηση των πολιτικών που ακολουθήθηκαν –όγδοη μέρα να μην έχουν πάει εκεί μηχανικοί– δεν το έχουμε λήξει. Αυτή είναι η αξιολόγηση πολιτικών, που υποτίθεται θα έκαναν πιο γρήγορο, πιο ευέλικτο, πιο «έτσι» το κράτος. Υποτίθεται ότι γι’ αυτά κάνετε πολλές, πολλές θυσίες όλοι σας, ψηφίζοντας μνημόνια και άλλα, task force, εκείνα, τα άλλα κ.λπ.
Έρχομαι στο θέμα για το οποίο ήθελα να μιλήσω. Αφορά την τροπολογία…
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και για το σεισμό το μνημόνιο φταίει τώρα, κύριε συνάδελφε; Τι είναι αυτά;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Μη διακόπτετε, κύριε Κουκουλόπουλε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Οι διαθεσιμότητες και κινητικότητες…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κι εσείς μην απαντάτε. Μην απαντάτε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: …αυτό σας τις επέβαλε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε Χατζηλάμπρου, μην απαντάτε. Συνεχίστε.
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εκατόν πενήντα ένας μηχανικοί είναι…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Κύριε Κουκουλόπουλε, έχετε τη δυνατότητα στην τοποθέτησή σας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Αυτό λέμε. Ήταν το ΤΑΣ Πατρών και το ΤΑΠ Πύργου, το οποίο ήταν σε διαθεσιμότητα. Πώς να σας το πω; Κάνετε ότι δεν ξέρετε;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Δεν κάνουμε διαλογική συζήτηση εδώ.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Δεν κάνουμε διαλογική συζήτηση. Σημειώνουμε γεγονότα τα οποία είναι σοβαρά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δριβελέγκας): Συνεχίστε, όμως.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Συνεχίζω.
Έρχομαι στην τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία. Σκέφτομαι ότι δεν έχουμε άλλη τόσο μεγάλη βιομηχανική μονάδα: επτά εργοστασίων, χιλίων τόσων εργαζομένων και τόσο συνδεδεμένη με εθνικές ανάγκες και σκοπούς όσο είναι τα ΕΑΣ. Και το υπουργείο Άμυνας δεν φέρνει ένα νόμο τον οποίο να συζητήσουμε, να επεξεργαστούμε, να έρθουν σχέδια, το «περνά» με τροπολογία.
Η σκέψη είναι η υποβάθμιση αυτού που έχετε στα χέρια σας, που δεν είναι τίποτα. Το είπαν κάμποσοι συνάδελφοι ότι ζητάτε από εμάς λευκή επιταγή για να προχωρήσετε. Δεν έχετε σχέδιο βιωσιμότητας, πραγματικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Αυτή είναι η σκέψη. Είναι απλή, καθαρή.
Όλο το καλοκαίρι πέρσι, οι χίλιοι εργαζόμενοι των ΕΑΣ πήγαιναν για να πάρουν φορολογική ενημερότητα, να πάρουν κάτι έναντι. Δέχονταν κριτική ότι, αν δεν έχουμε οριστικό σχέδιο βιωσιμότητας που να μας εξασφαλίζει χ, ψ, ω –λέγονταν πολλά–, δεν πρόκειται να πάρετε φορολογική ενημερότητα. Τώρα φτάνουμε στην αναδιάρθρωση των ΕΑΣ με ένα σχέδιο που λέει ότι θα κρατήσουμε κάποια από τα εργοστάσια, θα κρατήσουμε κάποιους από τους εργαζόμενους. Και ενώ έχουν ενταχθεί στο εδάφιο 14β, υπάρχει εδώ μια μικρή νομοθετική πρωτοβουλία που βάζετε ακόμα κάτι, που μόνο ο νόμος 14α θα το άφηνε. Λέει: να φτάσουν και μέχρι τη λύση των εταιρειών αυτών που διαχωρίζονται. Γιατί; Δηλαδή, θα τις διαχωρίσετε, θα τις αναδιαρθρώσετε και στο τέλος τι θα έχουμε;
Όταν σας είπαμε ότι αυτή είναι συνταγή κλεισίματος της αμυντικής βιομηχανίας, να που εδώ σπρώχνετε τα πράγματα με αυτό τον τρόπο. Ξαναλέω, όμως, ότι δεν θέλατε να γίνει πραγματική συζήτηση. Δεν έχετε φέρει ένα σχέδιο βιωσιμότητας, ένα σχέδιο που να στηρίζεται σε αυτό που παραγωγικά έχουν εγκατεστημένο αυτά τα εργοστάσια και αυτό που οι διοικήσεις και οι τεχνικοί θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν με βάση τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων βασικό στο να μπορέσουν να έχουν όπλα και πυρομαχικά.
Και λέω ότι αυτό θα ήταν ένα βασικό θέμα ενός ξεχωριστού νομοθετήματος, έτσι που να μπορεί να υπάρξει επεξεργασία στις Επιτροπές, να έρθουν να μιλήσουν ειδικοί που δουλεύουν εκεί. Αν ρωτήσω το υπουργείο αν έχει επισκεφτεί τα εργοστάσια, ώστε να ξέρει ακριβώς τις δυνατότητές τους, η απάντηση είναι πως «όχι» – με κάποιους τεχνικούς δουλεύει, πήγαινε-έλα με εκθέσεις. Δεν έχει πάει να δει με τα μάτια του τι εξαιρετικά πράγματα μπορούν να γίνουν εκεί πέρα.
Σε μια περίοδο που η ανεργία σωρεύεται και είναι ο μεγάλος βραχνάς για την κοινωνία, κάθε θέση εργασίας που θα περιοριζόταν, θα έπρεπε να τη δίναμε με μεγάλη σημασία και όχι έτσι. Επτά εργοστάσια, αφήνουμε απέξω τις θυγατρικές, σπάμε τα άλλα δύο, κλείνουμε ορισμένα εργοστάσια, κάποιοι σε ειδικό πρόγραμμα… Ακόμα και αυτά όμως, που είναι οι σκέψεις που έχουμε ακούσει κατά καιρούς, δεν τα βλέπουμε να κατοχυρώνονται πουθενά, ούτε τα δεδουλευμένα ούτε οι ασφαλιστικές εισφορές ούτε το ιδιαίτερο ασφαλιστήριο που έχουν.
Και το ερώτημα είναι: Θα μπορέσουν να δουλέψουν παραγωγικά, αν αρχίσουν να φεύγουν εργαζόμενοι με ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις; Είναι ζήτημα αν μπορεί να μπει γραμμή παραγωγής αν διώξεις εργαζόμενους, γιατί έφευγαν όλα αυτά τα χρόνια με συντάξεις. Το μεγάλο κεφάλαιο αυτών των εταιρειών είναι οι τεχνικοί της, είναι η εμπειρία που έχουν άνθρωποι για να φτιάχνουν τα ογδοντάρια, να φτιάχνουν τα Minimi, να κάνουν συντήρηση σε Patriot, πολλές δουλειές χρήσιμες.
Έρχεται ένα σχέδιο που λέει ότι μπορεί να δουλέψει παραγωγικά. Ένα σχέδιο που, ξέραμε, μιλούσε για προσλήψεις για να μπορέσει να υπάρξει γραμμή παραγωγής ώστε να βγάλει κάποιες από τις παραγγελίες. Εσείς λέτε ότι μπορείτε και με πολύ λιγότερο προσωπικό. Φέρτε αυτό το σχέδιο.
Τι θέλετε να σας πει η Βουλή; Καλώς διασπάτε τις εταιρείες; Καλώς προχωράτε και ότι μπορεί να υπάρξει και λύση των εταιρειών; Δεν μας υποψιάζει αυτό το πράγμα; Γιατί να υπάρξει σε αυτό;
Όταν έγινε ο διαχωρισμός και είπατε ότι η ΕΛΒΟ θα πάει με το 14α, εννοώντας σε λειτουργική εκκαθάριση, θεωρούσατε ότι θα κρατήσετε τα άλλα σε μια ορισμένη αναδιάρθρωση. Και λέω ότι έχει εξαιρετικούς όρους για να υπάρξει παραγωγική αναδιάρθρωση στις αμυντικές βιομηχανίες, εξασφαλισμένες από μια άποψη χρηματοδοτήσεις, γιατί υπάρχει εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Ήταν 2,7 για τα τρέχοντα χρόνια, δηλαδή για τα έτη 2013, 2014, 2015, 2016. Ένα 10% να υπάρχει από αυτά στις δικές μας βιομηχανίες…
Μιλάτε για συντήρηση των Stayer. Προχθές το ψηφίζαμε στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων. Μόνο η ΕΛΒΟ μπορεί να τα κάνει αυτά. Δεν αφορά την ΕΛΒΟ το συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά το λέω σαν δυνατότητα. Επίσης, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της Κύμης δεν έχουν πάρει καθόλου χρήματα.
Δεν βλέπουμε από εδώ ότι προκύπτει παραγωγική ανασυγκρότηση στα ΕΑΣ. Βλέπουμε ότι τα οδηγείτε στην έξοδο και την απαξίωση.
Έχουμε προβάλει κατά καιρούς θέσεις, οι οποίες μπορούν, σε συνεργασία με τα σωματεία που έχουν εμπειρία και τις διοικήσεις που πέρασαν από εκεί και οι οποίες έχουν αφήσει διάφορα χαρτιά, να εξασφαλίσουν παραγγελίες έτσι που να δουλέψουν. Άχρηστα είναι τα γιλέκα, τα κράνη, ο ιματισμός;
Αυτά τα λέω γιατί είναι όλα χρήσιμα και θα έπρεπε να σκεφτόμαστε εκατό φορές τη μία θέση εργασίας που καταργούμε. Θα χρειαστούν πολλαπλάσια χρήματα για να ξαναδημιουργήσεις μια θέση εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση λέμε ότι το σωστότερο θα ήταν να αποσύρετε την τροπολογία και να συζητηθεί με σωστό τρόπο. Αμέσως μετά σας λέμε ότι δεν την ψηφίζουμε βεβαίως, γιατί δεν μπορούμε να σας δώσουμε ένα χαρτί που να οδηγήσει στο κλείσιμο τα ΕΑΣ. Θα αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενούς τους για να κρατηθούν τα ΕΑΣ. Μέρα-μέρα θα κρατηθούν. Ευχαριστώ.

[από τα πρακτικά της Βουλής]

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

συνδεσμοι

Follow Βασίλης Χατζηλάμπρου on WordPress.com
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: