Δηλωσεις - Συνεντευξεις, Επικαιροτητα

Ολυμπία Οδός: Χρειάζεται αποφασιστική στάση και κινητοποίηση για να μην αλλάξει το φυσικό αντικείμενο του έργου

Και στους τοπικούς παράγοντες κυριάρχησε η λογική «να αρχίσει όπως-όπως, ώστε να μη βρυκολακιάσει ολόκληρο το έργο»

Και στους τοπικούς παράγοντες κυριάρχησε η λογική «να αρχίσει όπως-όπως, ώστε να μη βρυκολακιάσει ολόκληρο το έργο

Δήλωση στην εφημερίδα «Πρώτη» της Ηλείας για την Ολυμπία Οδό
Η κοινοπραξία δεν ήταν πρόθυμη να προχωρήσει το τμήμα Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, παρά τα επιπλέον εκατοντάδες εκατομμύρια που εξασφάλισε. Το ότι «το έργο σταματά στη Πάτρα» ήταν κοινό μυστικό στο υπουργείο. Σήμερα, η ανάληψη της ευθύνης από τη μεριά του κράτους, υπαναχωρώντας στις πιέσεις των εργολάβων για άλλο χρηματοδοτικό μοντέλο, διευκολύνει αυτό το σχεδιασμό τους. Γιατί στην πραγματικότητα έχουμε αλλαγή του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης, γεγονός που καθιστούσε την κοινοπραξία έκπτωτη.
Οι χρονικές «ασφαλιστικές δικλείδες» για προκήρυξη σε έξι μήνες και ολοκλήρωση μαζί με το υπόλοιπο έργο δεν εξασφαλίζει την πραγματοποίησή του. Κάλλιστα, μπορούν να επικαλεστούν και πάλι λόγους, ώστε να μην ολοκληρώσουν το έργο. Μην ξεχνάμε ότι και το 2011, όταν η κοινοπραξία σταμάτησε τις εργασίες και έκλεισε τα εργοτάξια, επικαλέστηκε «τις δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις» στη χώρα, χαρακτηρίζοντας το έργο «ασύμφορο» για εκείνη. Άρα, δεν θα είναι η πρώτη φορά που καταστρατηγούνται οι συμβάσεις. Εδώ έβαλαν ολόκληρη τη χώρα σε καθεστώς περιορισμένης κυριαρχίας…


Ξαφνικά εμφανίζονται να επείγονται και κάνουν εγκαίνια «επανεκκίνησης», με την παρουσία των τοπικών παραγόντων. Μια οργανωμένα διεκδικητική στάση από την πλευρά της Περιφέρειας θα μπορούσε να επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα και να εξασφαλίσει, ενδεχομένως, την ολοκλήρωση του έργου. Όμως, και στους τοπικούς παράγοντες κυριάρχησε η λογική «να αρχίσει όπως-όπως, ώστε να μη βρυκολακιάσει ολόκληρο το έργο».
Χρειάζεται αποφασιστική στάση και κινητοποίηση ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να μην υπάρξει καμία έκπτωση στο φυσικό αντικείμενο του έργου. Η αδράνεια της περιφερειακής αρχής τους διευκολύνει, με ορατό κίνδυνο το έργο να βαλτώσει ξανά.
Να ξέρουμε ότι η ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού δεν ανήκει στις προτεραιότητές τους, καθώς, παρά την εγκατάσταση νέων σταθμών διοδίων που σχεδιάζουν και την αύξηση της τιμής διέλευσης, θεωρούν ότι το δίκτυο έχει μειωμένη διέλευση.
Ούτε λόγος, βέβαια, για τις ανάγκες της περιοχής, τις συνδετήριες οδούς και τα υπόλοιπα αναγκαία έργα (π.χ. παράπλευρες οδοί κ.λπ.) που πρέπει να υποχρεωθούν να συμπεριλάβουν στις εργασίες.

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

συνδεσμοι

Follow Βασίλης Χατζηλάμπρου on WordPress.com
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: