Βουλη, Κοινοβουλευτικος ελεγχος-ερωτησεις

Θα ενταχθεί ο περονόσπορος στο ασφαλιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ;

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: Ζημιές σε σταφίδες και αμπέλια της Μεσσηνίας, Hλείας, Αρκαδίας και Αχαΐας.

18/06/2014

Λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων των μηνών Μαΐου και Ιουνίου, σε συνδυασμό και με τις θερμοκρασίες της εποχής που είναι άριστες για την ανάπτυξη της προσβολής, παρουσιάστηκε έντονη προσβολή «περονόσπορου» σε αμπελοειδή και κορινθιακές σταφίδες στους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Αχαΐας. Παρά τις επανειλημμένες επεμβάσεις των παραγωγών για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με χρήση και εναλλαγή κατάλληλων φαρμάκων, δυστυχώς το μόλυσμα όχι μόνο δεν υποχώρησε, αλλά αντίθετα παρουσιάστηκε εξάπλωση της ασθένειας σε ευρύτερη περιοχές.
Επιπροσθέτως, απόρροια της επικράτησης των προαναφερομένων καιρικών συνθηκών είναι και η ταχεία εξάπλωση της προσβολής από ωΐδιο στις καλλιέργειες αμπελοειδών και σταφίδας, η οποία επιτείνει το πρόβλημα και πιθανότατα θα οδηγηθούμε σε σοβαρή μείωση της αναμενόμενης παραγωγής.
Είναι γνωστό ότι και άλλοι νομοί αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, λόγω της επικράτησης των ίδιων καιρικών συνθηκών από πλευράς θερμοκρασιών και υγρασίας.
Γνωρίζουμε ότι τα αίτια δεν εμπίπτουν στο ασφαλιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ. Ωστόσο, λόγω της έντασης του προβλήματος και του ύψους των ζημιών σε μια χρονιά η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως επιδημιολογική, θεωρούμε ότι τα αίτια μπορούν να ενταχθούν στο θεσμικό πλαίσιο των ΠΣΕΑ με κατάλληλη τεκμηρίωση.
Προς τούτο απαιτείται η άμεση εκτίμηση του ύψους και της έκτασης των ζημιών από τον ΕΛΓΑ ώστε να ενταχθούν σε ζημιές αυτές στο θεσμικό πλαίσιο των ΠΣΕΑ, εφόσον υφίσταται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από το κοινοτικό πλαίσιο.
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Προτίθεται το υπουργείο να δώσει άμεσα εντολή στον ΕΛΓΑ να προβεί σε έλεγχο και καταγραφή του ύψους και της έκτασης των ζημιών και στη συλλογή των υπολοίπων στοιχείων ώστε να τεκμηριώνεται η ένταξη των ζημιογόνων αίτιων στο θεσμικό πλαίσιο των ΠΣΕΑ;
  2. Προτίθεται το υπουργείο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα συγκεκριμένα αίτια που δεν εμπίπτουν στο ασφαλιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθίου Ευσταθία( Έφη)
Ζαχαριάς Παναγιώτη Κωνσταντίνος
Κοδέλας Παναγιώτη Δημήτριος
Πετράκος Κωνσταντίνου Αθανάσιος
Χατζηλάμπρου Σάββα Βασίλειος

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

συνδεσμοι

Follow Βασίλης Χατζηλάμπρου on WordPress.com
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: