Βουλη, Κοινοβουλευτικος ελεγχος-ερωτησεις

Θα συμμορφωθεί η κυβέρνηση με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές μισθών των ΕΔ;

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους υπουργούς
Οικονομικών
Εθνικής Άμυνας
Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Ναυτιλίας και Αιγαίου

ΘΕΜΑ: Ανάγκη συμμόρφωσης της κυβέρνησης με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές των μισθών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

03/07/2014

Με τις υπ’ αριθμ. 2193/2014, 2195/2014 και 2196/2014 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε δεκτό ότι με τις διατάξεις των περιπτώσεων 13-37 της υποπαραγράφου Γ1 της παραγράφου Γ του άρθρου πρώτου του Ν. 4093/2012 επήλθαν μεταβολές στις αποδοχές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίες εκρίθησαν αντισυνταγματικές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι δραματικές μνημονιακές μειώσεις μισθών και συντάξεων και οι πολιτικές λιτότητας είναι έτσι κι αλλιώς άδικες, απαράδεκτες και αντισυνταγματικές, ανεξαρτήτως ύπαρξης ή μη δικαστικών αποφάσεων.
Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνήσει πλήρως με τη λιτότητα και τις περικοπές στις αποδοχές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και είχε καταψηφίσει στο σύνολό του το σχετικό Ν. 4093/12, στο πλαίσιο της γενικότερης και ριζικής αντίθεσής του στις μνημονιακές μειώσεις μισθών και συντάξεων, απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Μετά τη δημοσίευση των προαναφερόμενων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αρκείται σε γενικές διαβεβαιώσεις αλλά υποχρεούται να ανακαλέσει άμεσα τις παράνομες περικοπές, που επιβλήθηκαν με τον Ν. 4093./2012, στις αποδοχές του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και να εφαρμόσει πλήρως και σε όλα τα σημεία τους τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ.
Επειδή η λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις είναι κοινωνικά άδικη και πλήττει τη δυνατότητα της χώρας να βγει από την κρίση.
Επειδή οι δικαστικές αποφάσεις για τους ένστολους αποκαθιστούν αδικίες και η εφαρμογή τους μπορεί επιπροσθέτως να αποτελέσει ένα θετικό βήμα για να σπάσει η λιτότητα και η αδικία για όλο τον κόσμο της εργασίας.

Ερωτώνται οι υπουργοί:

  1. Σκοπεύουν να εφαρμόσουν άμεσα και πλήρως τις υπ’ αριθμ. 2193/2014, 2195/2014 και 2196/2014 αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Βαρεμένος Βασιλείου Γεώργιος
Γάκης Θωμά Δημήτριος
Δρίτσας Παναγιώτη Θεόδωρος
Καλογερή Κωνσταντίνου Αγνή
Καφαντάρη Φωτίου Χαρούλα (Χαρά)
Λαφαζάνης Γεωργίου Παναγιώτης
Συρμαλένιος Ευαγγέλου Νικόλαος
Τσουκαλάς Βασιλείου Δημήτριος
Χατζηλάμπρου Σάββα Βασίλειος

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

συνδεσμοι

Follow Βασίλης Χατζηλάμπρου on WordPress.com
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: