Βιντεο, Βουλη, Επιτροπες, Πολυμεσα

Είναι λογικό να ζητάμε να έρθουν στην Επιτροπή οι φορείς των ΕΑΣ – Μέρος Α

Η παρέμβαση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Χατζηλάμπρου για την ακρόαση φορέων εκ μέρους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και η συζήτηση που ακολούθησε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις».

[vimeo 101390551]


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων. Θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις».
Θα ήθελα κατ’ αρχήν να συνεννοηθούμε σχετικά με τη συζήτηση και νομίζω ότι η κυρία Υπουργός εξ αρχής ζήτησε το λόγο, προκειμένου να κάνει κάποιες διευκρινίσεις.
Η κυρία Υπουργός έχει το λόγο.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Ναι, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να παρακαλέσω, εάν συμφωνεί και η Επιτροπή, να γίνει σύντμηση των ημερομηνιών ανάμεσα στην α΄ και β΄ ανάγνωση, για να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε τα νομοσχέδια για το Β΄ Τμήμα. Ευχαριστώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Χατζηλάμπρου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Κύριε Πρόεδρε, προτίθεμαι να ζητήσω να έρθουν φορείς στην Επιτροπή μας. Ήδη έχω στα χέρια μου κείμενα που δεν συμφωνούν με αυτό που μέσα στο κείμενο του νομοσχεδίου υπάρχει, τουλάχιστον, όσον αφορά τα Ε.Α.Σ. ότι είναι με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και θέλουν να έρθουν να ακουστούν. Ακόμα, ίσως να έχετε πάρει και εσείς, κύριε Πρόεδρε, χαρτιά τέτοια από την Ηλεκτρομηχανική Κύμης, από την ΕΒΟ Αιγίου και υπάρχει και ο ΣΕΕΛΑΣ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ο οποίος έχει ένα ολόκληρο κείμενο ότι δεν καλέστηκε στη διαβούλευση κ.λπ., που σημαίνει ότι είναι λογικό, όταν πρόκειται για τόσο μεγάλες αλλαγές στο καθεστώς, με το οποίο υπάρχουν οι εργαζόμενοι και τα αμυντικά συστήματα, να ζητάμε να έρθουν εδώ φορείς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ, κύριε Χατζηλάμπρου. Το λόγο έχει ο κ. Κεφαλογιάννης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Κύριε Πρόεδρε, κρίνοντας από το σύνολο των διατάξεων του παρόντος νομοσχεδίου, αν κάποιος πρέπει να κληθεί προφανώς από τους φορείς, είναι οι εργαζόμενοι των Ε.Α.Σ. Παρ’ όλα αυτά, εγώ προσωπικά κρίνω ότι δεν υπάρχει λόγος να κριθούν με την έννοια ότι και βάσει της αιτιολογικής έκθεσης υπήρξαν μέρος της διαβούλευσης και επιπλέον μιλάμε για μια εθελούσια έξοδο, επομένως, αν κρίνουν ότι η ρύθμιση είναι καλή, μπορούν να συμμετέχουν, αν κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει εργασιακά, προσωπικά, κοινωνικά και όχι μόνο, πολύ απλά δεν συμμετέχουν. Δηλαδή, δεν βρίσκω τι μπορεί να προσφέρουν, να συνεισφέρουν.
Το να μιλήσουμε για άλλα θέματα, πλην της εθελουσίας εξόδου για τα Ε.Α.Σ. νομίζω ότι δεν είναι του παρόντος -μπορούμε να κάνουμε κάποια άλλη συζήτηση, ενδεχομένως- γιατί πολύ φοβάμαι ότι αυτό θα γίνει εφόσον κληθούν οι εργαζόμενοι, δηλαδή, να συζητήσουμε οτιδήποτε άλλο πλην της εθελουσίας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Η κυρία Γιαννακάκη έχει το λόγο.
ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ (Ειδική Αγορήτρια της ΔΗΜ.ΑΡ.): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Συνεχίζοντας την σκέψη του κ. Κεφαλογιάννη και εγώ νομίζω ότι έχουμε ζητήσει ως Δημοκρατική Αριστερά από το Νοέμβριο στην Ολομέλεια να γίνει μια συγκροτημένη συζήτηση για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Το να έρθουν οι εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή και να τοποθετηθούν πάνω σε γενικότερα θέματα και όχι επί του θέματος της εθελουσίας νομίζω ότι πραγματικά δεν έχει να συνεισφέρει κάτι στη συζήτηση. Ευχαριστώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Τριαντάφυλλος έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ (Ειδικός Αγορητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.): Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι και οι δύο προηγούμενοι ομιλητές έθεσαν το θέμα στη σωστή βάση. Είναι μια εθελούσια έξοδος, έχει να κάνει καθαρά με ένα ζήτημα τεχνικό. Το ευρύτερο ζήτημα της αμυντικής μας βιομηχανίας, όπως τουλάχιστον εξελίσσεται το τελευταίο καιρό, είναι ένα θέμα, το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί με πρωτοβουλία δική σας, κύριε Πρόεδρε, να καλέσετε εδώ όλους τους αρμόδιους φορείς, τους εμπλεκόμενους φορείς, τους εργαζόμενους, να γίνει μια συζήτηση πάνω σε αυτή τη βάση. Τώρα εδώ έχουμε κάτι πολύ τεχνικό, υπάρχει μια αντικειμενική πίεση χρόνου, η οποία εκτέθηκε από την κυρία Υπουργό και νομίζω ότι με τη συναίνεση όλων των πλευρών μπορούμε να προχωρήσουμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Βαρεμένος έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν συμφωνώ ότι το θέμα της εθελουσίας εξόδου είναι απλώς τεχνικό και ξεκομμένο από το γενικότερο ζήτημα των Εθνικών Αμυντικών Συστημάτων. Εξάλλου είναι μια θεσμική λειτουργία, την οποία δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Θα κληθούν και όσοι επιθυμούν θα έρθουν, όσοι δεν επιθυμούν δεν θα έρθουν και δεν έχει να κάνει αν συμφωνούν ή διαφωνούν, έχει να κάνει με τη συμμετοχή τους στη θεσμική αυτή λειτουργία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Αβραμίδης έχει το λόγο.
ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ (Ειδικός Αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων): Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν είχα υπόψη μου ότι υπήρχαν αιτήματα των εργαζομένων να συμμετάσχουν στην ακρόαση εδώ στην Επιτροπή. Από τη στιγμή, που όπως υποστήριξε και ανέφερε ο κ. Χατζηλάμπρου ότι υπάρχουν τέτοια αιτήματα, νομίζω ότι δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση του αποκλεισμού των φορέων από αυτή τη συζήτηση. Ευχαριστώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Μπόλαρης έχει το λόγο.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Ειδικός Αγορητής των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών): Κύριε Πρόεδρε, αν υπάρχουν έγγραφα, όπως λέει ο κ. Χατζηλάμπρου που ζητούν να έρθουν στην Επιτροπή, δεν νομίζω ότι μπορούμε να το αρνηθούμε και θα ήθελα να σας παρακαλέσω, επειδή το αίτημα που έχει η Υπουργός είναι σωστό, για την επίσπευση, να βάλουμε μια Επιτροπή σήμερα το απόγευμα, για να το λύσουμε το ζήτημα. Ευχαριστώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Η κυρία Υπουργός έχει το λόγο.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Επειδή τα θέματα των εργαζομένων είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα και θα ήμουν η τελευταία που θα έλεγα ότι δεν πρέπει να παραστούν οι εργαζόμενοι για να πουν την άποψή τους, εγώ θέλω να διευκολύνω το σκεπτικό της Επιτροπής. Τα ζητήματα της εθελουσίας εξόδου που συμπεριλαμβάνονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αφορούν μια ομάδα εργαζομένων, οι οποίοι συμμετείχαν στη διαβούλευση, συμφωνούν απόλυτα, ενημερώθηκαν από εμένα την ίδια -τελευταία φορά συναντηθήκαμε προχθές- και από όσο γνωρίζω προτίθενται να βγάλουν και ανακοίνωση, με την οποία θα δηλώνουν ότι και συμμετείχαν στη διαβούλευση και συμφωνούν με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.
Οι ενστάσεις αντιλαμβάνομαι ότι προέρχονται από δύο εργοστάσια που δεν αφορά η συγκεκριμένη διάταξη, έχει όμως να κάνει με την συνολική αναδιάρθρωση εταιρίας, με τις αποφάσεις που έχει ήδη πάρει το Δ.Σ. της εταιρίας. Επομένως, εάν θεωρείται και εγώ συμφωνώ, ότι πρέπει να συζητήσουμε στην Επιτροπή της Βουλής ζητήματα που αφορούν την συνολική πορεία της εταιρίας και το σχέδιο αναδιάρθρωσης, είμαι στη διάθεσή σας, σε επόμενη συνεδρίαση, να οριστεί από εσάς κύριε Πρόεδρε και να συζητήσουμε τα ζητήματα της πορείας της εταιρίας παρουσία των εργαζομένων και της διοίκησης της εταιρίας και όλων όσων έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα. Όμως, τα αιτήματα δεν αφορούν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι εκτός της συγκεκριμένης διάταξης, δηλαδή θα καθυστερήσουμε τις συνεδριάσεις και τις αποφάσεις, και την υλοποίηση της εθελουσίας εξόδου για τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θέλουν να προχωρήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα, για ένα ζήτημα που δεν είναι ζήτημα αυτού του νομοσχέδιο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Χατζηλάμπρου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Καταρχήν, νομίζω ότι δεν είναι αίτημα προς την Υπουργό, εάν θα μετέχουν ή εάν δεν θα μετέχουν στην Επιτροπή οι εργαζόμενοι, ακόμα και εάν η κυρία Υπουργός θεωρεί ότι έχει συμφωνήσει. Έχω στα χέρια μου και σας καταθέτω, καταγγελία εργαζομένων, του συλλόγου εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, οι οποίοι δεν καλέστηκαν και λένε ότι δεν συμφωνούν με αυτή τη ρύθμιση.
Έχει έρθει στο mail σας, κύριε Πρόεδρε, γιατί έχει έρθει με την ίδια κοινοποίηση και στο δικό μου, από την ηλεκτρομηχανική Κύμης, όπου είναι απλήρωτοι 18 μήνες, ανήκουν στο ευρύτερο περιβάλλον της ΕΑΣ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν απαντάτε με την συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, αυτό είναι το ζήτημα. Είναι γενικευμένη συζήτηση.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Μιλάμε για συζήτηση που αφορά αυτούς τους εργαζόμενους, εάν θα βγουν ή δεν θα βγουν έξω από τα εργοστάσια. Έχει έρθει από το Αίγιο, από την ΕΒΟ Αιγίου. Ακόμα, υπάρχει αίτημα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών. Δεν ξέρω, δεν το έχετε πάρει εσείς, κύριε Πρόεδρε; Δεν είναι θεσμικό όργανο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Κυρία Υπουργέ, ποιους είδατε και ποιους δεν είδατε είναι μια άλλη διαδικασία. Εδώ έχουμε τη θεσμική διαδικασία της Επιτροπής της Βουλής, γιατί αναλωνόμαστε. Εάν θέλουμε πράγματι να διευκολύνουμε τη συζήτηση, να προχωρήσουμε, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τους συγκεκριμένους φορείς. Αυτό που συζητάμε αυτή την στιγμή είναι εάν πρέπει να αποκλείσουμε όσους ενδιαφερθούν, να εμπλακούν στην θεσμική συζήτηση. Το τι έκανε η κυρία Υπουργός ή δεν έκανε, είναι άλλο θέμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ποια είναι η αντίληψη που ενδεχομένως διαμορφώνεται. Όντως, εάν έπρεπε να κληθεί κάποιος φορέας, θα ήταν ο ΕΑΣ. Το ζήτημα από εκεί και πέρα είναι ότι αφορά μια εξειδικευμένη επιλογή, η νομοθετική πρωτοβουλία που τουλάχιστον από ότι ήταν ευρύτερα γνωστό, είχε συζητηθεί με όλους τους αρμοδίους. Εάν είναι να μετατρέψουμε την παρουσία των φορέων σε μια γενικότερη συζήτηση για τα αμυντικά συστήματα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα βοηθήσει κανέναν αυτή τη στιγμή στην διαδικασία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν πρόκειται περί αυτού, θέλετε να μπούμε στην ουσία της κουβέντας από τώρα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, καθόλου. Όπως το βλέπω εγώ, κ. Βαρεμένε, είναι θέμα κοινής λογικής. Είναι δεκτό να προκαλέσουμε μια συζήτηση και εγώ προσωπικά θα το ήθελα να έχει συμβεί ήδη, σχετικά με την αναδιάρθρωση και το μέλλον της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο σε σχέση με αυτό που κουβεντιάζουμε αυτή τη στιγμή σαν νομοσχέδιο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Σας λέω και πάλι ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε όσους αιτηθούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη θεσμική λειτουργία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν ξέρω εάν πρέπει όλη αυτή η διαδικασία να τεθεί σε μια τελική επιλογή έκφρασης των εκπροσώπων των κομμάτων.
Το λόγο έχει ο κ. Κεφαλογιάννης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Εισηγητής της ΝΔ): Εγώ, εμμένω στην άποψή μου. Κύριε Πρόεδρε, είναι ακριβώς αυτό που είπατε και εσείς, δηλαδή ό,τι αφορά ένα συγκεκριμένο τεχνικό ζήτημα.  Το να κληθούν εδώ πέρα και να καταθέσουν επί παντός επιστητού  που αφορά τα ΕΑΣ, νομίζω ότι δεν συνάδει με τη συζήτηση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Από τη στιγμή που υπάρχει βούληση της κυρίας Υπουργού να γίνει συζήτηση σε αμέσως επόμενη Επιτροπή, δεν βλέπω το λόγο να κληθούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Θα ψηφίσουμε σχέδιο εθελουσίας εξόδου που αφορά στους εργαζόμενους, μας λέτε ότι δεν ήταν στην διαβούλευση. Έχουν άποψη, δεν είναι μια ομάδα, αφορά όλους τους εργαζόμενους έτσι όπως είναι οι τέσσερις κατηγορίες. Έχουμε αίτημα από την ΕΒΟ του Αιγίου, έχουμε αίτημα των διοικητικών υπαλλήλων. Εγώ μπορώ να βοηθήσω όσο θέλετε, να μπει απόψε Επιτροπή, να μπει αύριο το πρωί Επιτροπή, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έκλεισε το θέμα για την Βουλή, άρα οι φορείς και οι ενδιαφερόμενοι είναι απέξω. Αυτή είναι η γνώμη μου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Το θέμα, κ. Πρόεδρε, δεν είναι εάν είναι μια ομάδα ή δυο. Πόσες ομάδες θα είναι, θα το δούμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εν πάση περιπτώσει, κ. Βαρεμένε, ξέρετε ότι όταν μιλάμε για εθελούσια έξοδο στην πραγματικότητα προκύπτει μια εθελοντική διαδικασία, που όποιος θέλει την ακολουθεί και όποιος δεν θέλει δεν την ακολουθεί. Δεν είναι κάτι που ρυθμίζει δεδομένα της στιγμής ή εργασιακή πραγματικότητα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Μπαίνετε στην ουσία της κουβέντας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εν πάση περιπτώσει, συμφωνώ μαζί σας, δεν χρειάζεται να μπούμε στην ουσία.
Το λόγο έχει η κυρία Γιαννακάκη.
ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ (Ειδική Αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ): Εγώ θα συμφωνήσω ότι τώρα μπαίνουμε στην ουσία της συζήτησης. Εμένα δεν μου έχουν έρθει συγκεκριμένες επιστολές, δεν γνωρίζω το περιεχόμενό τους, υποπτεύομαι βέβαια ότι απλά θα επιθυμούν διαφορετικούς όρους. Το υποπτεύομαι, δεν έχουν έρθει στα χέρια μου αυτές οι επιστολές.
Εγώ, επιμένω ότι από την στιγμή που η κυρία Υπουργός, δεσμεύεται, ότι θα γίνει μία συγκροτημένη συζήτηση που την έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ -γιατί, επαναλαμβάνω ότι εμείς αυτή την συζήτηση την έχουμε ζητήσει από τον Νοέμβριο- και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το ζήτημα. Το λέω αυτό, όχι μόνο γιατί αφορά πολυάριθμούς εργαζόμενους, αλλά για την ίδια την βιομηχανία και για το μέλλον της μέσα στο γενικότερο πλαίσιο. Εγώ, νομίζω ότι δεν έχει να μας προσδώσει κάτι, μία τέτοια συζήτηση για αυτό το νομοσχέδιο και δεν το λέω αυτό, για τον χρόνο που θα χρειαστούμε σε συνεδριάσεις Επιτροπών.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κατανοητό αυτό που λέτε, κυρία Γιαννακάκη. Το λόγο έχει ο κ. Αβραμίδης.
ΓΑΒΡΙΗΛ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ (Ειδικός Αγορητής των ΑΝ.ΕΛ.): Εγώ, θα επιμείνω σε αυτό που έχω πει, κύριε Πρόεδρε, ότι το ότι υπήρξε διαβούλευση με την εκτελεστική εξουσία των εργαζομένων και υπάρχει συμφωνία, αυτό δεν αφορά την Επιτροπή ακόμη και εάν υπάρχει συμφωνία ή όχι, θα πρέπει να εκφραστεί εδώ μέσα στην αίθουσα και πιστεύω ότι πρέπει να τους δοθεί αυτή η δυνατότητα.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Προφανώς, αρκεί αυτή η συζήτηση να γίνει επί του συγκεκριμένου ζητήματος και αυτή είναι η άποψή μου. Διότι, όταν θα έρθετε όλοι εδώ και δεν θα μείνει κανείς μέσα στην αίθουσα, τελικά, γιατί θα ακούει άλλα πράγματα σε σχέση με αυτό που θα πρέπει να συζητάμε, τότε όλοι θα διαπιστώνουμε για άλλη μία φορά πως λειτουργεί η διαδικασία.
Το λόγο έχει ο κ. Βαρεμένος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, εδώ έχουμε την λειτουργία της Επιτροπής.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συμφωνώ μαζί σας, κύριε Βαρεμένε.
Από τη στιγμή που υπάρχει επιμονή από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αν νομίζετε ότι μπορούμε να βάλουμε μία συνεδρίαση σήμερα ούτως ώστε να έχουμε το χρόνο και βέβαια, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη σας. Σας ενημερώνω ότι θα πρέπει να είναι ομόφωνη η απόφαση της Επιτροπής και θέλει 24 ώρες για να έρθουν οι φορείς, αλλά αν υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής για να κληθούν σήμερα ή εν πάση περιπτώσει αύριο, αλλά να κάνουμε όμως τη β΄ ανάγνωση την Παρασκευή.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Να κάνουμε την ακρόαση των φορέων και την Παρασκευή να έχουμε τη β΄ ανάγνωση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία, θα καλέσουμε τους εκπροσώπους αύριο στις 10.00 το πρωί.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Με αυτό τον τρόπο προσθέτουμε άλλες δύο συνεδριάσεις, δηλαδή, τη συνεδρίαση των φορέων και τη συζήτηση επί των Άρθρων. Δηλαδή, δεν προσθέτετε μόνο μία συνεδρίαση;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κοιτάξτε, πρέπει μετά τους φορείς να υπάρξει και άλλη συνεδρίαση και την Παρασκευή κλείνουν οι εργασίες για αυτό το θερινό Τμήμα.
Το λόγο έχει ο κ. Κουτσούκος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας θα ήθελα να τοποθετηθώ.
Εφόσον, όπως λέει ο κ. Χατζηλάμπρου, εγώ δεν έχω τέτοια ενημέρωση για αυτό, ότι έχουν εκφράσει κάποιοι φορείς την επιθυμία τους να παραστούν, πάει να πει ότι υπάρχει ετοιμότητα και επομένως ας συμφωνήσουμε να τους δούμε σήμερα αργά το απόγευμα για να τους ακούσουμε και να κλείσουμε αυτή την συζήτηση, ώστε την Παρασκευή να πάμε στη β΄ ανάγνωση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επαναλαμβάνω, αρκεί η προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά, είναι, η ομόφωνη άποψη όλων των κομμάτων. Τι ώρα νομίζετε ότι μπορούμε σήμερα το απόγευμα; Κυρία Υπουργέ, η δυνατότητά σας;
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Δεν έχω κανένα πρόβλημα με την ώρα και μπορώ να παραστώ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα ήθελα σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχουμε, να το διευκρινίσουμε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ποιοι φορείς θα κληθούν τελικά, γιατί ακούσαμε άλλα από τους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης; Ποιοι θα έρθουν;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ θα συμφωνήσω με την άποψη που εκφράστηκε από όλους, βεβαίως, ο κ. Χατζηλάμπρου είχε μια διαφορετική ενδεχομένως άποψη, ότι λογικά θα είναι οι εκπρόσωποι της Ε.Α.Σ., γιατί είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι που θα μπορούσαν να παρίστανται. Θα ήθελα όμως να ακούσω από όλους τις προτάσεις σας. Το λόγο έχει η κυρία Κανέλλη.
ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ (Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε.): Αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε ποιοι φορείς θα έρθουν. Πρώτα, θα αποφασίσουμε αν θα έρθουν οι φορείς;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα συμφωνούσατε να συνεδριάσουμε σήμερα στις 17.00 το απόγευμα με τους φορείς;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Δεν ξέρουμε αν μπορούν να έρθουν στις 17.00 οι φορείς;
ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ (Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε.): Εγώ δεν έχω αντίρρηση για σήμερα στις 17.00.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συμφωνούμε όλοι να γίνει σήμερα η ακρόαση των φορέων στις 17.00 το απόγευμα;
ΠΟΛΛΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ: Δεκτό, δεκτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Άρα, σήμερα το απόγευμα στις 17.00, θα έχουμε την ακρόαση των φορέων.
ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ (Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε.): Θα έχουμε μόνο τους φορείς ή και την συζήτηση επί των άρθρων;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, θα έχουμε μόνον τους φορείς στις 17.00 το απόγευμα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οποιονδήποτε άλλον θέλει να έρθει ή για οποιοδήποτε άλλο θέμα που αφορά το νομοσχέδιο;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Υπάρχουν θεσμικά όργανα, ποιοι άλλοι φορείς θα έρθουν σήμερα το απόγευμα;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Χατζηλάμπρου, θα θέλαμε να ακούσουμε την πρότασή σας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Εγώ νομίζω ότι πρέπει να έρθει οπωσδήποτε το Σωματείο της Ε.Α.Σ., το Σωματείο της Ε.ΒΟ. Αιγίου, το Σωματείο της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης, γιατί είναι μέρος του νομοσχεδίου και είναι αυτοί οι άνθρωποι απλήρωτοι επί 18 μήνες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Χατζηλάμπρου, δεν είναι όλοι αυτοί μέρος του νομοσχεδίου, δηλαδή, δεν αποτελούν μέρος του νομοσχεδίου αυτή τη στιγμή;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Είναι μέρος του νομοσχεδίου, σας παρακαλώ ακούστε με λίγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Χατζηλάμπρου, η Υπουργός δεσμεύεται ότι θα έρθει και θα κάνουμε μία γενική συζήτηση για τη διάρθρωση και για το μέλλον των Αμυντικών Συστημάτων. Τώρα, αυτή τη στιγμή, είναι θέμα του νομοσχεδίου το αν είναι απλήρωτοι ή όχι;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Το απλήρωτοι έχει σχέση με το εξής, και δεν ξέρω εάν προβλέπεται αυτό, ότι οι άνθρωποι αυτοί διεκδικούν να είναι σε κάποια ρύθμιση.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Χατζηλάμπρου, προφανώς και δεν έχω αντίρρηση επ’ αυτού. Εσείς, πιστεύεται ότι θα συμβάλλει στη συζήτηση του νομοσχεδίου;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Δεν είναι στη ρύθμιση αυτοί οι άνθρωποι. Νομίζω ότι θα συμβάλλει να παραστούν αυτοί οι άνθρωποι, φυσικά. Φυσικά, μέχρι χθες «ήταν οργανικό μέλος της Ε.Α.Σ. και εξαφανίστηκαν μέσα σε ένα βράδυ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είδατε ότι και εσείς τώρα μιλάτε για τη νέα διάρθρωση των Αμυντικών Συστημάτων; Εσείς, τώρα, δεν μιλάτε εντός του θέματος; Καταλάβατε τι εννοώ;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Ο σύλλογος εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΒΕΕ, είναι, μάλιστα και στην Αθήνα η έδρα τους.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν υπάρχει ουσιαστικά ένα δευτεροβάθμιο ή τριτοβάθμιο όργανο όλων αυτών;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Θα μπορούσε να είναι και η Ομοσπονδία Μετάλλου και νομίζω ότι για τα θέματα της στρατιωτικής μέριμνας που έχουμε θα πρέπει να καλεστεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεως Στρατιωτικών, που έχει αιτηθεί να καλεστεί. Αυτό δεν αφορά τα Ε.Α.Σ., αφορά τα προηγούμενα θέματα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: Είπατε Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεως Στρατιωτικών; Είναι θεσμικό όργανο;
ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ (Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε.): Ναι, είναι αναγνωρισμένη από τον Άρειο Πάγο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεως Στρατιωτικών και είναι επικεφαλής ο Αντισυνταγματάρχης κ. Ανέστης Τσουκαρέλης. Το ότι δεν το αναγνωρίζει το Υπουργείο, δεν σημαίνει ότι δεν είναι αναγνωρισμένο από τον Άρειο Πάγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Έχει αύξων αριθμό 817, η ειδική απόφαση 6.221. Σας το λέω αυτό, σας το διαβάζω, διότι το έχουν επάνω στην σφραγίδα τους. Μπορεί, εσείς, να μην το έχετε συνομιλητής σας;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η Υπουργός.
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Καταρχάς, θέλω να πω ότι οι στρατιωτικοί εκπροσωπούνται από τα Επιτελεία και από τους Αρχηγούς των Επιτελείων. Από τα Επιτελεία, εξάλλου, προκύπτουν και όλες οι ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το σχέδιο νόμου.
Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι το πιο αντιπροσωπευτικό σωματείο είναι το Σωματείο των Εργαζομένων ΕΑΣ Υμηττού. Είναι το πιο αντιπροσωπευτικό και το πιο μεγάλο. Δεν κατανοώ γιατί πρέπει να κληθούν και να συζητήσουν σήμερα σωματεία που δεν τους αφορά η ρύθμιση και αφορά τη συνολική αναδιάρθρωση των ΕΑΣ που είναι εκτός θέματος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Βαρεμένος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Ειλικρινά αναρωτιέμαι, τι κάνουμε τώρα; Θα καθορίσει η κυρία Υπουργός ποιο σωματείο έχει άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον ή οτιδήποτε άλλο; Αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή; Θέλετε να διευκολύνουμε τη διαδικασία; Προχωράμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εσείς δεν θεωρείται λογικό να καλέσουμε τα σωματεία που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη διάταξη νόμου; Εσείς θέλετε να καλέσουμε ότι υπάρχει και δεν υπάρχει από σωματεία;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Θα συζητήσουμε αυτή τη στιγμή, τι πουν οι φορείς που θα έρθουν εδώ; Αυτό κάνουμε;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Βαρεμένε, υπάρχει η κοινή λογική πάνω απ’ όλα. Η κοινή λογική λέει ότι καλείς ως φορείς αυτούς οι οποίοι αντιπροσωπεύουν συνολικά μια ομάδα εργαζομένων και έχουν άμεσο ενδιαφέρον με τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Δεν μπορούμε να καλέσουμε 150 σωματεία εάν υπάρχουν 150 σωματεία. Είναι μια κοινοβουλευτική πρακτική την οποία την γνωρίζουμε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Κύριε Πρόεδρε, τρία – τέσσερα σωματεία είναι αυτά, δεν μιλάμε για 150 σωματεία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θέλω να σας ενημερώσω και για κάτι ακόμη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Όπως πληροφορήθηκα για να γίνει η διαδικασία που επιλέγει τελικά, θα πρέπει να κάνουμε την επί των άρθρων συζήτηση αμέσως μετά την συζήτηση των φορέων για να υπάρχουν οι 48 ώρες για τη β΄ ανάγνωση. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως πρέπει να δούμε και τον χρόνο που θα δώσουμε στους φορείς για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Πρέπει να κάνουμε και τη συζήτηση επί των άρθρων μετά τη συζήτηση των φορέων. Ενδεχομένως πρέπει να έρθουμε λίγο νωρίτερα, αλλά πρέπει να καταλήξουμε στους αντιπροσωπευτικούς φορείς.
Κύριε Χατζηλάμπρου βοηθήστε, είστε Εισηγητής, θα σας παρακαλούσα να μείνουμε σε αντιπροσωπευτικούς φορείς προκειμένου να τελειώσουμε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Εγώ είπα τους, ένα, το Σωματείο των ΕΑΣ. Δύο, το Σωματείο των Εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία είναι ξεχωριστό σωματείο και δεν το ορίζω εγώ αυτό. Τρία, το Σωματείο της ΕΒΟ Αιγίου. Τέσσερα, το Σωματείο της Ηλεκτρομηχανικής Κύμης. Τελεία, όσο αφορά τα ΕΑΣ.
Νομίζω ότι είναι αναγνωρισμένο το Σωματείο, δεν ξέρω εάν τους αναγνωρίζει το Υπουργείο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών για άλλα άρθρα και όχι για την ΕΑΣ, αφορά τη μέριμνα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Προτείνατε πέντε φορείς.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Ναι, πέντε φορείς με επτά λεπτά ο καθένας μας κάνουν 35 λεπτά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ θα πρότεινα να περιορίσουμε λίγο τον αριθμό για να κάνουμε και τη δεύτερη συνεδρίαση.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Γιατί; 35 λεπτά είναι πολλά για να δώσουμε στους φορείς;
ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ (Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε.): Επτά λεπτά οι εισηγήσεις, είμαστε επτά κόμματα δεν θα θέσουμε ερωτήσεις; Από τρία λεπτά ο καθένας …
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Κύριε Πρόεδρε, από τη στιγμή που αποφασίσαμε αυτή τη διαδικασία, θα συμφωνήσω και εγώ και για πρακτικούς λόγους, αλλά και ουσιαστικούς. Φοβάμαι, εξέφρασα στην αρχή της συζήτησης τη φοβία μου, ότι θα ανοίξει η συζήτηση, θα ξεφύγουμε του στενού πλαισίου του παρόντος νομοσχεδίου. Προτείνω να κληθεί μόνο το αρμόδιο σωματείο που είναι για τους εργαζόμενους της ΕΑΣ. Αυτή είναι η δική μου πρόταση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό δεν γίνεται. Δεν μπορούμε να καθορίσουμε εμείς ποιο σωματείο είναι αντιπροσωπευτικό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα παρακαλούσα να κρατήσουμε τη διαδικασία έτσι όπως πρέπει. Μιλάει ο Εισηγητής της Πλειοψηφίας, αφήστε να πει την άποψή του. Θα καταλήξουμε κάπου όλοι μας.
Το λόγο έχει ο κ. Τριαντάφυλλος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ (Ειδικός Αγορητής του ΠΑ.ΣΟ.Κ.): Κύριε Πρόεδρε, εγώ από την αρχή είπα το εξής. Αν θέλουμε να κάνουμε μια συζήτηση, οργανωμένη με δική σας πρωτοβουλία, έχετε τις αρμοδιότητες από τον Κανονισμό, έχετε τη δυνατότητα να συγκαλέσετε εδώ μια μεγάλη συνεδρίαση της Επιτροπής. Όμως, εδώ ανοίγει μια συζήτηση ανάλογα με το τι επιστολές έχει πάρει ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή ο αρμόδιος Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για να καλούμε εδώ τους φορείς. Δεν γίνεται έτσι. Ο Κανονισμός προβλέπει συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο γίνεται η ακρόαση των φορέων και των προσώπων που σχετίζονται με κάθε νομοσχέδιο. Εάν υπάρχει διάταξη που μπορεί να κληθεί το Αίγιο ή η Κύμη ή δεν ξέρω ποια άλλα σωματεία έχουν στείλει επιστολή στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να δούμε με ποια διάταξη και εφόσον αυτοί δηλώνουν ότι δεν εκπροσωπούνται από την Ομοσπονδία τους. Δεν γίνεται όποιο σωματείο στείλει στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επιστολή ή στείλει στον Τριαντάφυλλο ή στείλει στον Κεφαλογιάννη να καλείται από την Επιτροπή. Δεν είναι αυτή η διαδικασία.
Λέω, λοιπόν, το Τριτοβάθμιο Σωματείο και τα υπόλοιπα να τα εξετάσουμε ένα προς ένα, εάν δεν καλύπτονται από το Τριτοβάθμιο Σωματείο τους, δηλαδή την Ομοσπονδία τους. Δεν έχει σημασία εάν έχουν αναγνωριστεί από το δικαστήριο ή όχι, όχι από τον Άρειο Πάγο, ο Άρειος Πάγος δεν αναγνωρίζει σωματεία παρά μόνο εάν υπάρχει εκκρεμότητα, έφεση και φτάσει στον Άρειο Πάγο η υπόθεση. Ο Άρειος Πάγος αναγνωρίζει μόνο κόμματα και πολλές φορές δεν το κάνει με απόλυτα ορθό τρόπο κατ’ εφαρμογή του Συντάγματος. Να δούμε ένα προς ένα, όχι όποιος στείλει επιστολή θα τον προκαλεί η Επιτροπή. Πρέπει να διατηρήσουμε και ένα επίπεδο στη συζήτηση για να έχουν να συνεισφέρουν ουσιαστικά οι φορείς που θα κληθούν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Κανέλλη.
ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ (Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε.): Δεν ήμουν από την αρχή της διαδικασίας. Ή θα μείνουμε στους τύπους ή θα μείνουμε στην ουσία, κ. Πρόεδρε. Για να μιλήσουμε για την ουσία, αυτή τη στιγμή, της διαδικασίας σας επισημαίνω το εξής. Το πρώτο τμήμα τελειώνει την Παρασκευή. Αυτό το πράγμα με τις διαδικασίες σχεδόν του κατεπείγοντος τις τρεις τελευταίες ημέρες με δεύτερη ανάγνωση την Παρασκευή με τη σημερινή και ξέρετε τι εκκρεμεί στην Ολομέλεια για την Δ.Ε.Η., ούτως ή άλλως θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση στο δεύτερο τμήμα. Οι περισσότεροι εξ ημών δεν να είμαστε καν εδώ.
Επομένως, εφόσον δεχόμαστε ευθύς εξαρχής μία, κατά την άποψή μου πολιτικά συμπιεστική και καθαρά υποκριτική, γιατί το ζήτημα έρχεται με αυτή τη διαδικασία για να προλάβουμε την υπόθεση των ΕΑΣ. Με βάση αυτό μπήκαν και άλλα δέκα πράγματα και η στρατολογία και οι φάροι και χίλια δυο. Θα καθίσουμε να συζητήσουμε στα σοβαρά; Αν είναι να συζητήσουμε στα σοβαρά, κύριε Πρόεδρε, θα πάμε επί της αρχής μέχρι το μεσημέρι, θα διακόψουμε για μισή ώρα, θα φωνάξετε όποιον φορέα θέλετε, προσωπικά μου είναι αδιάφορο, Θεωρώ αδήριτο να μην έρθει εκτός από τους εκπροσώπους της ΕΑΣ Τριτοβάθμιο Σωματείο και ενδεχομένως και κάποιο άλλο, όπως για παράδειγμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών. Να ακούσουμε και κάποια στιγμή κάποιους ανθρώπους που τους αφορά το υπόλοιπο νομοσχέδιο και ζητήματα στρατολογίας. Θα πάμε τη συζήτηση επί των άρθρων μέχρι τα μεσάνυχτα σήμερα για να μετράει. Δεν θα μπορούμε να πάμε στο εάν είναι δύο, τρεις ή πέντε. Πρέπει να αποφασίσουμε πόσους θέλουμε, τι ώρα αρχίζει η συνεδρίαση και σας θυμίζω ότι η συνεδρίαση στην Ολομέλεια πηγαίνει και το απόγευμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ συμφωνώ μαζί σας, κυρία Κανέλλη. Δεν λέω κάτι διαφορετικό.
ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ (ΛΙΑΝΑ) ΚΑΝΕΛΛΗ (Ειδική Αγορήτρια του Κ.Κ.Ε.): Αυτό ούτως ή άλλως θα έπρεπε να είναι σπασμένο σε δύο νομοσχέδια, διότι έχει δύο διαφορετικές σκοπιμότητες και δύο διαφορετικές προθέσεις. Αφού το πάμε με αυτή τη διαδικασία, να το πάμε εξαντλητικά για να ψηφισθεί βολικά και ωραία από άλλους συναδέλφους στο δεύτερο τμήμα γιατί αυτό θα γίνει, κύριοι συνάδελφοι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Βαρεμένος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, τα ασφυκτικά πλαίσια δεν τα καθορίσαμε εμείς. Ίσα – ίσα θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από την κυρία Υπουργό …
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν ισχυρίστηκε κανείς κάτι τέτοιο, ότι καθορίσαμε εμείς τα ασφυκτικά πλαίσια, κ. Βαρεμένε. Ήταν ένα αίτημα από την πλευρά της κυρίας Υπουργού, κλείνει η Βουλή την επόμενη εβδομάδα και να είναι έτοιμο για να ψηφιστεί.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ: Ήξερε η κυρία Υπουργός ότι θα κλείσει η Βουλή και τόση ώρα αναλωνόμαστε στη διαδικασία. Προσπαθούμε να ανταποκριθούμε μέσα σε αυτά τα πλαίσια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να συνοψίσουμε ως προς τους φορείς που θα προσκαλέσουμε και να δούμε τελικά σε ποια ώρα θα συνεχίσουμε τη συζήτηση. Σωματείο Εργαζόμενων ΕΑΣ Υμηττού. Συμφωνείται, κ. Χατζηλάμπρου;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το Σύλλογο των κεντρικών γραφείων; Να καλέσουμε δύο; Το Τριτοβάθμιο Όργανο το αναζήτησα και εγώ, κυρία Κανέλλη, αλλά απ’ ότι φαίνεται δεν υπάρχει. Αυτό είναι το θέμα. Συμφωνώ και εγώ με την άποψη σας ότι έτσι θα έπρεπε να γίνει, αλλά δεν υπάρχει.
Εγώ προτείνω να καλέσουμε τον Σύλλογο Εργαζομένων ΕΑΣ Υμηττού και το Σύλλογο των κεντρικών γραφείων που αντιπροσωπεύουν μια μονάδα παραγωγής και μία μονάδα διοίκησης, κατά κάποιον τρόπο.
Επίσης, θα καλέσουμε και το Σύλλογο Εργοστασίων ΕΛΒΟ Αιγίου και την Πανελλήνια Ένωση Στρατιωτικών.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Εισηγητής της Ν.Δ.): Διαφωνώ όσον αφορά στο Πανελλήνιο Σωματείο Στρατιωτικών, γιατί, βάσει Συντάγματος, οι στρατιωτικοί εκπροσωπούνται μόνο από τα επιτελεία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ενημερώνομαι από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Βουλής ότι οι Ενώσεις Στρατιωτικών δεν έχουν βρεθεί ποτέ ως φορείς σε συζήτηση σε Επιτροπή. Είναι μια διαδικασία που προφανώς δεν μπορούμε να την ανοίξουμε εμείς αυτήν τη στιγμή.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Εγώ γνωρίζω ότι όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής κάνουν επαφές με αυτές τις Ενώσεις. Όπως το αναφέρετε, είναι υποκριτικό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Υπάρχει μια διχογνωμία. Η Πανελλήνια Ένωση είναι εν ενεργεία και δεν αναγνωρίζεται συνδικαλιστικός ρόλος. Αυτό είναι το ζήτημα.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ (Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ): Όλα τα κόμματα τους δέχονται κατ’ ιδίαν, η Βουλή δεν μπορεί να τους δεχθεί;
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι στρατιωτικοί εκπροσωπούνται από τους Αρχηγούς των επιτελείων και από κανέναν άλλον και δεν είναι δυνατόν η Επιτροπή της Βουλής να υποκαταστήσει την ιεραρχία.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συμφωνούμε. Θα κληθούν ως φορείς το Σωματείο Εργαζομένων ΕΑΣ Υμηττού, το Σωματείο Εργοστασίων ΕΛΒΟ Αιγίου και ο Σύλλογος Κεντρικών Γραφείων.
Προτείνουμε αύριο το πρωί να οριστεί η συζήτηση της ακρόασης των φορέων και να συνεχίσουμε με τη συνεδρίαση επί των άρθρων. Η δεύτερη ανάγνωση θα οριστεί την πρώτη εβδομάδα του Β΄ Τμήματος.

[από τα πρακτικά της Βουλής]

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

συνδεσμοι

Follow Βασίλης Χατζηλάμπρου on WordPress.com
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: