Βιντεο, Βουλη, Ολομελεια, Πολυμεσα

Είστε πολύ μέσα στη λάσπη και είμαστε σε άλλη κατεύθυνση

Η ομιλία του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Χατζηλάμπρου στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Προσπαθώντας να κάνουμε μία ουσιαστική συζήτηση και να μην έχουμε παράλληλους μονολόγους, νομίζω ότι κληθήκαμε και από τον Υπουργό Οικονομικών και από τον Υπουργό Επικρατείας να προσδιορίσουμε τα πεδία, στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει συναίνεση και συζήτηση.
Από τη συζήτηση εδώ μέσα προκύπτει ότι ένα μεγάλο θέμα είναι τα μετοχικά ταμεία των εργαζομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας. Πού υπάρχει εκεί το πρόβλημα; Αρχίζοντας από τα πιο πρόσφατα προβλήματά τους -γιατί τα προβλήματά τους ξεκινούν από τις ενοποιήσεις Χωροφυλακής και Αστυνομίας και έχουν μία ιστορία που δείχνει ότι ο δικομματισμός επί σειρά ετών, ξεκινώντας το 1987, έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις, αφήνοντάς τες όλες στη μέση και πάρα πολλές παρεμβάσεις σε προεκλογικό χρόνο- να σημειώσουμε το μεγάλο κούρεμα των διαθεσίμων με το PSI. Ενώ ήταν υποχρεωμένοι να έχουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, τους ανακοινώθηκε εκ των υστέρων ότι δεν υπάρχουν αυτά τα διαθέσιμα. Επίσης, υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα που σχετίζονταν με τους πόρους που είχαν και τώρα δεν έχουν. Αντί να πάμε και να αντιμετωπίσουμε αυτά, λένε «ενοποιούνται όλα τα ταμεία και μπαίνει το αξιόμαχο» για να «μοιράσει» λίγο την κατάσταση.
Δεν έχουμε ακούσει ακόμα μία κουβέντα για την έννοια του αξιόμαχου. Το μόνο που μπορούμε να φανταστούμε είναι ότι φοβούμενοι ότι θα υπάρξει κύμα αθρόων αποχωρήσεων, θα βάλετε φραγμό σε αυτό για να μην καταρρεύσουν τα ταμεία εκείνη τη στιγμή. Μόνο αυτό καταλαβαίνουμε, ότι θα πείτε μόνο το 10% ή το 5% θα βγει στη σύνταξη. Δεν μπορούμε να φανταστούμε κάτι άλλο για το αξιόμαχο. Το αξιόμαχο σας καλέσαμε να το πάρετε υπ’ όψιν σας όταν κόβατε τους μισθούς, στα ζητήματα τα εξοπλιστικά, στη δομή δυνάμεων, σε χίλιες δύο μορφές και έρχεστε να το θέσετε τώρα στο ζήτημα των μετοχικών ταμείων. Γιατί; Πώς; Εξηγήστε το. Τι είναι το αξιόμαχο; Δηλαδή τι θα γίνει εκεί; Αυτοί που θέλουν να βγουν δεν θα μπορούν να βγουν. Αυτό τους λέτε για να μην χαθούν αυτές οι οργανικές θέσεις.
Προχωράμε. Πού αλλού μπορεί να υπάρξει συναίνεση; Στην αξιολόγηση. Βγάλτε τον όρο ότι το 15% θα πρέπει να βαθμολογηθεί από 1 έως 6 υποχρεωτικά,  γιατί συμπίπτει ακριβώς με τον κόσμο που θα βγει έξω και να συζητήσουμε ένα σύστημα αξιολόγησης. Θέλετε να το κάνουμε έτσι; Όχι! Λέτε ότι το 15% είναι μνημονιακή υποχρέωση. Γιατί; Για να συμπέσει με τις δεκαπέντε χιλιάδες που είναι να βγουν έξω από την υπηρεσία. Ποιος θα κάνει αξιολόγηση; Γι’ αυτό δέχεστε αυτό το κύμα ανυπακοής από τους δημοσίους υπαλλήλους. Και πολύ καλά κάνουν! Ποιος να βαθμολογήσει το συνάδελφό του που μαζί τραβάνε το κάρο, χωρίς να νιώθουν ότι είναι στη λάσπη; Γιατί το είπατε αυτό για τη λάσπη; Σας ξέφυγε. Όσοι τραβάνε το κάρο νιώθουν ότι είναι τιμώμενα πρόσωπα σε αυτήν την πατρίδα. Εσείς μιλάτε για πολλή λάσπη. Η πολλή λάσπη είναι οι τροπολογίες που φέρνετε με έναν ορισμένο τρόπο και δεν παίρνει χαμπάρι η Βουλή ποιον εξυπηρετεί κάθε φορά. Και όταν το πάρουμε είδηση…
Να μια συναίνεση που βρέθηκε σήμερα στην Αίθουσα: η απόσυρση της τροπολογίας που αφορούσε το αφορολόγητο πιστωτικού ιδρύματος. Να τη η συναίνεση. Το αποσύρατε. Εξηγήσεις δεν δώσατε βέβαια για την απόσυρση. Γιατί την αποσύρατε αυτήν την τροπολογία.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Να τα επίπεδα της συναίνεσης.
Πού αλλού μπορούσαμε να έχουμε συναίνεση; Θα μπορούσαμε να λύναμε εδώ το ζήτημα με τις καθαρίστριες και αυτό θα έδειχνε και ευαισθησία και άλλα πράγματα.
Πού αλλού θα μπορούσε να υπάρχει συναίνεση; Τέθηκε το ζήτημα του πόθεν έσχες από τον Πρόεδρο της Βουλής –να μην πω μόνο από τους συναδέλφους μου πως τέθηκε. Τι απαντήθηκε; Αφού ο άνθρωπος είπε ότι δεν μπορείτε στο νόμο τον οποίο φτιάξαμε και ο οποίος εξελίσσεται και προσπαθεί να δώσει ποιος έχει πάρει και ποιος δεν έχει πάρει και ζητάει περαιτέρω δημοσιότητα και να ανοίξουν οι λογαριασμοί, ποια ήταν η απάντησή σας; Αν αποτελεί ή δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Του είπατε δε ότι «έχω και το αγγλικό κείμενο». Δεν τα φέρνατε τα αγγλικά κείμενα να τα ψηφίζουμε κατευθείαν! Τις μισές από τις τροπολογίες δεν προλαβαίνουμε να τις διαβάσουμε. Είναι τρόπος να επιδιώξετε συναίνεση στη βάση των μνημονιακών υποχρεώσεων; Αυτές τις υποχρεώσεις τις έχετε υπογράψει εσείς. Είναι μέρος από τη λάσπη για την οποία κάνετε λόγο.
Πού αλλού θα μπορούσε να υπάρξει συναίνεση; Λέτε στο ζήτημα του Προέδρου. Μα, εσείς θέλετε Πρόεδρο που να υπογράφει πολιτικές επιστρατεύσεις, είκοσι τρεις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Πού θα τον βρείτε αυτόν τον πρόθυμο Πρόεδρο;
Θέλετε να τον βρούμε παρέα; Δεν μπορούμε να τον βρούμε αυτόν τον Πρόεδρο. Είτε είναι από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας είτε από το χώρο της Αριστεράς, θέλετε να έχει ορισμένα προσόντα. Με τέτοιες προδιαγραφές δεν θα τον βρείτε εύκολα. Πρέπει να μπει και αυτός στη λάσπη για το κάρο.
Αυτό μας είπατε, να μπούμε όλοι μαζί μέσα. Όχι, δεν υπάρχει λόγος να μπούμε. Αν υπάρχει ελπίδα για την πατρίδα, είναι να βρεθούν κάποιοι απ’ έξω και να πουν «θα το παλέψουμε αλλιώς». Είναι δύσκολη η διαδρομή αυτή, εξαιτίας των  μηνυμάτων και των μαντάτων που υπάρχουν γύρω-γύρω.
Ήταν χαρούμενος ο κύριος Υπουργός Οικονομικών, που μας έλεγε ότι όλα αυτά είναι σε προοδευτική κατεύθυνση και να τα ψηφίσουμε για να βγούμε σε έναν κόσμο που είναι πιο ευλύγιστος. Ο κόσμος γύρω μας είναι πιο ευλύγιστος; Για σκεφθείτε το λιγάκι. Ο θριαμβεύων μερκελισμός ερείπια γεννάει.
Ο μισός νότος βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Να πάμε στη Μέση Ανατολή; Να πάμε στη στάση της χώρας μας απέναντι στο Ισραήλ; Να γίνεται τέτοια καταστροφή στη Γάζα και να μην έχει βγει μία ουσιαστική ανακοίνωση από το Υπουργείο Εξωτερικών και όλες οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι του τύπου ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της άμυνας; Οι άλλοι έχουν το δικαίωμα της αντίστασης; Είμαστε ένας λαός που φέρνουμε το δικαίωμα της αντίστασης στο DNA μας κατά τους ποιητές μας. Πού είναι αυτό;
Λέω, λοιπόν, ότι σε κάθε περίπτωση, εάν επιδιώκετε συναίνεση, πρέπει να καταλάβετε ότι βρίσκεστε πολύ μέσα στη λάσπη με το κάρο και κάποιοι άλλοι βρίσκονται σε άλλη κατεύθυνση.
Ευχαριστώ.

[από τα πρακτικά της Βουλής]

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

συνδεσμοι

Follow Βασίλης Χατζηλάμπρου on WordPress.com
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: