Βουλη, Κοινοβουλευτικος ελεγχος-ερωτησεις

Χωρίς πρόσβαση στο internet πολλές αγροτικές περιοχές

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον υπουργό
Υποδομών, μεταφορών & δικτύων

ΘΕΜΑ: Χωρίς πρόσβαση στο internet πολλές αγροτικές περιοχές.


29/09/2014

Πριν από ένα περίπου χρόνο προκηρύχθηκε το έργο Rural Broadband το οποίο υπόσχεται να προσφέρει έως το 2015 «Γρήγορο Διαδίκτυο» σε περίπου 5.100 αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας, με την διαδικασία των ΣΔΙΤ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, το έργο στόχο είχε τη γεφύρωση του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών, αφού θα προσέφερε τη δυνατότητα παροχής γρήγορου Internet σε όλες τις αγροτικές περιοχές παρέχοντας ευρυζωνικές συνδέσεις σε χαμηλές τιμές σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οι οποίοι στερούνται ενός αγαθού που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιχειρηματικότητας, ανάπτυξης, ενημέρωσης και εξέλιξής τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό ότι διαφώνησε και διαφωνεί γιατί επιλέχτηκε το συγκεκριμένο έργο με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ. Ανεξάρτητα όμως από την διαφωνία μας για την επιλογή υλοποίησης μέσω ΣΔΙΤ, θεωρούμε ότι το έργο είναι σημαντικό για τις αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Όμως μέχρι σήμερα πολλές αγροτικές περιοχές εξακολουθούν να στερούνται τη δυνατότητα σύνδεσης στο internet. Οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία τέτοιων περιοχών αδυνατούν να συνταγογραφήσουν με το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται στην προσπάθεια προμήθειας φαρμάκων. Κάτοικοι των περιοχών αυτών αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλες περιοχές για να έχουν πρόσβαση στο internet. Πολλοί μαθητές για να μπορέσουν να κάνουν τις εργασίες που τους ανατίθενται από τα σχολεία τους αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο internet.
Η εξάπλωση και η χρήση του internet στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές, πέραν της διασύνδεσης εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εξασφαλίζει την πρόσβαση σε βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες και μπορεί να αποτελέσει στοιχείο ανάπτυξης και ευρύτερης προβολής του τόπου αλλά και των τοπικών προϊόντων.
Επειδή είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο internet σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Επειδή η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ δεν έφερε και τις αντίστοιχες επενδύσεις ώστε να καλύπτεται όλη η επικράτεια της χώρας με δυνατότητα πρόσβασης στο internet.
Επειδή είναι αδιανόητο στη σημερινή εποχή να υπάρχουν περιοχές της χώρας, ακόμα και με υψηλό τουρισμό, που να μην έχουν πρόσβαση στο internet.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο Rural Broadband, το οποίο θα προσφέρει τη δυνατότητα σύνδεσης των αγροτικών περιοχών στο internet;
2. Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το Υπουργείο, ώστε να υπάρχει μέχρι την ολοκλήρωση του έργου Rural Broadband, δυνατότητα σύνδεσης στο internet των κατοίκων των αγροτικών περιοχών και να μη αναγκάζονται να μετακινούνται σε άλλες περιοχές για να έχουν πρόσβαση στο internet;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Βαμβακά Νικολάου Ευγενία (Τζένη)
Βαρεμένος Βασιλείου Γεώργιος
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθίου Ευσταθία( Έφη)
Δερμιτζάκης Νικολάου Κωνσταντίνος
Διακάκη Νικολάου Μαρία
Διαμαντόπουλος Περικλή Ευάγγελος
Ζαχαριάς Παναγιώτη Κωνσταντίνος
Κανελλοπούλου Ανδρέα Μαρία
Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν
Κοδέλας Παναγιώτη Δημήτριος
Κριτσωτάκης Γεωργίου Μιχαήλ
Κυριακάκης Κωνσταντίνου Βασίλειος
Ουζουνίδου Χρήστου Ευγενία
Παναγούλης Βασιλείου Ευστάθιος (Στάθης)
Πετράκος Κωνσταντίνου Αθανάσιος
Στρατούλης Ιωάννη Δημήτριος
Τριανταφύλλου Κωνσταντίνου Μαρία
Χαραλαμπίδου Δημητρίου Δέσποινα
Χατζηλάμπρου Σάββα Βασίλειος

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

συνδεσμοι

Follow Βασίλης Χατζηλάμπρου on WordPress.com
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: