Βουλη, Κοινοβουλευτικος ελεγχος-ερωτησεις

Να διορθωθεί η αδικία σε όσους επιβαρύνθηκαν με υψηλότερα ποσά ΕΕΤΗΔΕ λόγω λανθασμένων στοιχείων

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Να διορθωθεί η αδικία σε βάρος των φορολογουμένων που επιβαρύνθηκαν με σημαντικά υψηλότερα ποσά ΕΕΤΗΔΕ στη βάση λανθασμένων στοιχείων.


30/09/2014

Σύμφωνα με την εγκύκλιο με αριθμό 1056/2-3-2012 του ΥΠ.ΟΙΚ. για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ, τα στοιχεία που αφορούν την ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, λήφθηκαν υπόψη όπως είχαν καταχωρηθεί στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ μέχρι και τη 17-9-2011, για το έτος 2011, και μέχρι και την 31-3-2012, για το έτος 2012.
Οι πολίτες που εντόπισαν λάθη στον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ έτους 2011, είχαν προθεσμία είκοσι ημερών, από 1/1/2012 μέχρι 20/1/2012, για να υποβάλλουν αίτηση για διόρθωση των στοιχείων αυτών στον αρμόδιο δήμο.
Ανεξάρτητα από αυτή τη διαδικασία, οι δήμοι όλης της χώρας είχαν υποχρέωση να ελέγξουν αν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονταν οι σωστές τιμές ζώνης. Μετά τη διόρθωση των λανθασμένων στοιχείων, οι δήμοι όφειλαν να αποστείλουν μέχρι την 27η Ιανουαρίου 2012 τις ενημερωμένες καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ (η ημερομηνία αυτή παρατάθηκε άτυπα μέχρι την 31η Μαρτίου 2012).
Αρκετοί δήμοι, ενώ είχαν παραλάβει αιτήσεις πολιτών, είτε έστειλαν τις καταστάσεις μετά την 31η Μαρτίου 2012, είτε δεν έστειλαν καθόλου. Αποτέλεσμα ήταν να «κλείσει» το σύστημα (βάση πληροφοριών ΔΕΗ), χωρίς να έχουν γίνει οι αναγκαίες διορθώσεις.
Για ακίνητα που ο υπολογισμός ΕΕΤΗΔΕ έτους 2012 έγινε με λάθος στοιχεία, δεν δόθηκε στους φορολογούμενους καμιά δυνατότητα διόρθωσης, όπως π.χ. για ακίνητα που ηλεκτροδοτήθηκαν μετά τη 1/1/2012.
Παρά τη θετική εισήγηση του αρμόδιου τμήματος του ΥΠ.ΟΙΚ., η ηγεσία του υπουργείου αρνήθηκε να δώσει λύση στα αιτήματα των πολιτών που τα ακίνητα τους επιβαρύνθηκαν με σημαντικά υψηλότερα ποσά ΕΕΤΗΔΕ στη βάση λανθασμένων στοιχείων.
Σε γραπτή απάντηση του προς τη Βουλή των Ελλήνων, ο υφυπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιστραφεί η διαφορά του «χαρατσιού» στην περίπτωση που οι δήμοι δεν έστειλαν ή έστειλαν εκπρόθεσμα τις διορθώσεις των στοιχείων στη ΔΕΗ. Ανέφερε επίσης ότι «άλλη από την οριζόμενη από τις προαναφερθείσες διατάξεις νόμου διαδικασία διόρθωσης λαθών στα στοιχεία υπολογισμού του ΕΕΤΗΔΕ δεν προβλέπεται, οι δε σχετικές οδηγίες και διευκρινίσεις της υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών ήταν σαφείς και το χρονικό διάστημα που δόθηκε πριν την έκδοση του επόμενου λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος ήταν ικανό για την ολοκλήρωση των διορθώσεων από τους αρμόδιους φορείς (δήμους – ΔΕΗ)».
Ξεχνώντας ότι επέβαλαν ένα άδικο χαράτσι, χωρίς καμιά προετοιμασία και η συνδρομή των δήμων ζητήθηκε κατόπιν εορτής και σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια σε σχέση με τον όγκο δουλειάς.
Επειδή δεκάδες συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται έως και σήμερα, επειδή δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν τα σημαντικά υψηλότερα ποσά ΕΕΤΗΔΕ που τους έχουν καταλογιστεί, αγωνιζόμενοι για το ηθικό τους δικαίωμα να βρουν το δίκαιο τους απέναντι σε ένα ανάλγητο γραφειοκρατικό σύστημα ή έχουν εξαναγκαστεί εκβιαστικά να πληρώσουν περισσότερα από όσο τους αναλογεί.
Επειδή το ΥΠ.ΟΙΚ. «νίπτει τας χείρας του» και αδιαφορεί για τα δίκαια αιτήματα φορολογούμενων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει τροποποιήσει αναδρομικά νόμους που ήδη είχαν καταργηθεί, προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα. Συγκεκριμένα, αναφέρουμε την ευνοϊκή ρύθμιση για τις αλλοδαπές δικηγορικές εταιρείες που λειτουργούν με παράρτημά τους στη χώρα μας και την τροπολογία για τις τριγωνικές συναλλαγές που ευνοεί συγκεκριμένες εταιρείες. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις τροποποιήθηκαν μέσα στο 2014 διατάξεις του ΚΦΕ (Ν. 2238/94) ο οποίος ήδη είχε καταργηθεί στις 31/12/2013.
Ερωτάται ο υπουργός:
1. Προτίθεται να ορίσει το θεσμικό πλαίσιο ώστε να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν κατά τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ των ετών 2011 και 2012 ώστε να αποδοθεί φορολογική δικαιοσύνη;
2. Θα δοθεί νέα προθεσμία ώστε οι φορολογούμενοι που οφείλουν το σύνολο του φόρου που έχει βεβαιωθεί στη ΔΟΥ, να μη επιβαρυνθούν με προσαυξήσεις;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Βαλαβάνη Γεωργίου Όλγα – Νάντια
Βαμβακά Νικολάου Ευγενία (Τζένη)
Γάκης Θωμά Δημήτριος
Γελαλής Λεωνίδα Δημήτρης
Δερμιτζάκης Νικολάου Κωνσταντίνος
Διακάκη Νικολάου Μαρία
Διώτη Μαρίνου Ηρώ
Κανελλοπούλου Ανδρέα Μαρία
Κατριβάνου Ηλία Βασιλική
Κριτσωτάκης Γεωργίου Μιχαήλ
Παναγούλης Βασιλείου Ευστάθιος (Στάθης)
Πετράκος Κωνσταντίνου Αθανάσιος
Σαμοΐλης Κωνσταντίνου – Νικολάου Στέφανος
Σταθάς Παναγιώτη Ιωάννης
Σταμπουλή Αποστόλου Αφροδίτη
Τριανταφύλλου Κωνσταντίνου Μαρία
Χατζηλάμπρου Σάββα Βασίλειος

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

συνδεσμοι

Follow Βασίλης Χατζηλάμπρου on WordPress.com
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: