Βουλη, Κοινοβουλευτικος ελεγχος-ερωτησεις

Προς εξόντωση οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
την υφυπουργό Μέσων Ενημέρωσης

ΘΕΜΑ: Προς εξόντωση οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετά το σκανδαλώδη διαγωνισμό παραχώρησης συχνοτήτων στη «Digea – Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.».

01/10/2014

Στο πλαίσιο της πλήρους μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση, μετά τους κυβερνητικούς χειρισμούς που οδήγησαν στον «ξαφνικό θάνατο» της ΕΡΤ και έπειτα από φωτογραφική προκήρυξη διαγωνισμού επιλογής παρόχου δικτύου ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος με αντικείμενο τη διάθεση για 15 έτη των συχνοτήτων ψηφιακής τηλεόρασης εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, ανακοινώθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2014 από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) η χορήγηση των δικαιωμάτων χρήσης Ραδιοσυχνοτήτων Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής στη μόνη συμμετέχουσα Εταιρεία «Digea – Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.» έναντι χαριστικού συνολικού τιμήματος ύψους 18.336.000 €.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει και καταγγείλει με κατάθεση ερωτήσεων και επίκαιρων ερωτήσεων το ζήτημα του φωτογραφικού χαρακτήρα της ως άνω προκήρυξης. Συγκεκριμένη διάταξη των προδιαγραφών απέτρεψε άλλη εταιρεία να λάβει μέρος στον διαγωνισμό, γεγονός αποκαλυπτικό της παράδοσης του πλήρους έλεγχου των ψηφιακών τηλεοπτικών εκπομπών στην κοινοπραξία που έχουν δημιουργήσει έξι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας.
Πέραν των προκλητικών διατάξεων της προκήρυξης που φωτογραφίζουν συγκεκριμένη ομάδα επιχειρηματικών συμφερόντων, που πλέον αποτελεί και προμηθευτή της υπηρεσίας και ταυτόχρονα πελάτη της, τίθεται ζήτημα διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος καθώς εκχωρήθηκε ένα φυσικό μονοπώλιο έναντι ιδιαίτερα χαμηλού τιμήματος, προκαλώντας ζημία στο δημόσιο από διαφυγόντα έσοδα.
Οι συνέπειες όμως της χαριστικής και προειλημμένης απόφασης εκχώρησης του δικτύου ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος μονοπωλιακά σε έναν πάροχο, έχουν άμεσο αντίκτυπο στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς ανά την επικράτεια, οι οποίοι εξαναγκάζονται να συμβληθούν με τον έναν και μοναδικό πάροχο δικτύου, ο οποίος μάλιστα ελέγχεται από τους ανταγωνιστικούς προς αυτούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.
Όπως καταγγέλλεται από την Ένωση Περιφερειακών Καναλιών Ελλάδος (Ε.ΠΕ.Κ.), οι όροι των συμβάσεων με την «Digea – Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.», εφόσον τίθενται από τον πάροχο του δικτύου, εξυπηρετούν τα συμφέροντα του παρόχου, χωρίς οι περιφερειακοί σταθμοί να έχουν την όποια διαπραγματευτική δύναμη. Ειδικότερα, εκπρόσωποι περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών κάνουν λόγο για καταχρηστικούς όρους της σύμβασης καθώς και για εκβιαστικό δίλημμα που θέτει η «Digea – Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε.», με αποτέλεσμα να απειλούνται με κλείσιμο όσοι σταθμοί δεν υπογράψουν τη σύμβαση.
Επιπρόσθετα, καταγγέλλουν ότι οι συχνότητες των περιφερειακών σταθμών συρρικνώνονται άνευ εμφανούς λόγου και δεν χωρούν πλέον όλοι οι σταθμοί να εκπέμψουν. Αποτέλεσμα αυτού είναι η ποιότητα του σήματος εκπομπής των περιφερειακών σταθμών να είναι χαμηλή, ιδίως σε σχέση με τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι για την Κεντρική Μακεδονία σε 2 διαύλους πρέπει να εκπέμψουν 16 τηλεοπτικοί σταθμοί.
Τα μισθώματα για τη μεταφορά του ψηφιακού σήματος, παρότι εν πρώτοις φαίνονται λογικά, δίδεται το δικαίωμα στον πάροχο (Digea) να ζητεί ανά έτος και αιτιολογημένα την αναπροσαρμογή τους, ανάλογα με τον αριθμό των περιφερειακών σταθμών που εκπέμπουν: το κόστος συμμετοχής ενός καναλιού -αν κλείσει- μεταφέρεται στους υπόλοιπους. Έτσι είναι άγνωστο που θα φθάσουν τελικά τα μισθώματα σε βάθος 15ετίας και με δεδομένη την οικονομική κρίση.
Ουσιαστικά διαμορφώνεται ένα θεσμικό, οικονομικό, νομικό και τεχνικό status που είναι απαγορευτικό για τη συνέχιση της λειτουργίας πολλών περιφερειακών καναλιών, οδηγώντας σταδιακά στη συρρίκνωση του περιφερειακού τηλεοπτικού τοπίου και τη φίμωση της πολυφωνίας.
Επειδή με τις άνευ προηγουμένου μεθοδεύσεις και πολιτικές στο χώρο της ραδιοτηλεόρασης, οι περιφερειακοί σταθμοί οδηγούνται σε εξόντωση.
Επειδή με το «λουκέτο» στην ΕΡΤ και την ίδρυση της ΝΕΡΙΤ, η «νέα δημόσια τηλεόραση» δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στη δυνατότητα που της δίνει ο νόμος να αναπτύξει τη δική της πλατφόρμα μεταφοράς επίγειου ψηφιακού σήματος, ως «αντίβαρο» στη Digea.
Επειδή δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση από την πλευρά της ΕΕΤΤ για τυχόν βούληση των περιφερειακών σταθμών να αναπτύξουν τη δική τους πλατφόρμα μεταφοράς επίγειου ψηφιακού σήματος, δεδομένου ότι ορισμένοι από αυτούς είχαν πραγματοποιήσει δικές τους επενδύσεις.

Ερωτάται ο υπουργός:

  1. Θα ακυρώσει το φωτογραφικό διαγωνισμό που ανέδειξε τη DIGEA μονοπωλιακό πάροχο ψηφιακού σήματος;
  2. Θα δώσει τη δυνατότητα στη δημόσια τηλεόραση και στους περιφερειακούς σταθμούς να ιδρύσουν τη δική τους πλατφόρμα μεταφοράς ψηφιακού σήματος, έτσι ώστε οι περιφερειακοί σταθμοί να μην εξαρτώνται από την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση με τη Digea;
  3. Ποια άμεσα μέτρα θα λάβει ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί ανά την επικράτεια;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αμανατίδης Γεωργίου Ιωάννης
Αμμανατίδου – (Πασχαλίδου) Γεωργίου Ευαγγελία (Λίτσα)
Αυλωνίτου Βασιλείου Ελένη
Βαλαβάνη Γεωργίου Όλγα – Νάντια
Βαμβακά Νικολάου Ευγενία (Τζένη)
Βαρεμένος Βασιλείου Γεώργιος
Βούτσης Γεωργίου Νικόλαος
Γαϊτάνη Γεωργίου Ιωάννα
Γάκης Θωμά Δημήτριος
Γεροβασίλη Βασιλείου Όλγα
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθίου Ευσταθία( Έφη)
Δερμιτζάκης Νικολάου Κωνσταντίνος
Διακάκη Νικολάου Μαρία
Διαμαντόπουλος Περικλή Ευάγγελος
Διώτη Μαρίνου Ηρώ
Δρίτσας Παναγιώτη Θεόδωρος
Δριτσέλη Ιωάννη Παναγιώτα
Ζαχαριάς Παναγιώτη Κωνσταντίνος
Ζερδελής Χριστοφόρου Ιωάννης
Κανελλοπούλου Ανδρέα Μαρία
Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν
Καραγιαννίδης Γεωργίου Χρήστος
Κατριβάνου Ηλία Βασιλική
Καφαντάρη Φωτίου Χαρούλα (Χαρά)
Κοντονής Νικολάου Χαράλαμπος-Σταύρος
Κούβελα Δημητρίου Φωτεινή
Κουράκης Στυλιανού Αναστάσιος (Τάσος)
Κριτσωτάκης Γεωργίου Μιχαήλ
Κυριακάκης Κωνσταντίνου Βασίλειος
Μαντάς Κωνσταντίνου Χρήστος
Μεϊκόπουλος Μιχαήλ Αλέξανδρος
Μιχαλάκης Ηλία Νικόλαος
Μιχελογιαννάκης Δημητρίου Ιωάννης
Μπάρκας Θεοφάνη Κωνσταντίνος
Ουζουνίδου Χρήστου Ευγενία
Παναγούλης Βασιλείου Ευστάθιος (Στάθης)
Πάντζας Σπυρίδωνος-Αριστοτέλη Γεώργιος
Παπαδημητρίου Θεοδώρου Γεσθημανή (Μάνια)
Πετράκος Κωνσταντίνου Αθανάσιος
Σταθάς Παναγιώτη Ιωάννης
Σταμπουλή Αποστόλου Αφροδίτη
Στρατούλης Ιωάννη Δημήτριος
Συρμαλένιος Ευαγγέλου Νικόλαος
Τριανταφύλλου Κωνσταντίνου Μαρία
Τσουκαλάς Βασιλείου Δημήτριος
Χαραλαμπίδου Δημητρίου Δέσποινα
Χατζηλάμπρου Σάββα Βασίλειος
Χατζησοφιά Φωτίου Άννα

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

συνδεσμοι

Follow Βασίλης Χατζηλάμπρου on WordPress.com
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: