Δηλωσεις - Συνεντευξεις, Επικαιροτητα

Η κυβέρνηση φοβάται τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, το χτύπημα της διαπλοκής

Μια αυριανή κυβέρνηση με τους πολίτες δίπλα της, που δεν θα την «κρατάνε» πουθενά, και με διακηρυγμένους στόχους νομίζω θα ‘ναι πραγματικά αποτελεσματική

Μια αυριανή κυβέρνηση με τους πολίτες δίπλα της, που δεν θα την «κρατάνε» πουθενά, και με διακηρυγμένους στόχους νομίζω θα ‘ναι πραγματικά αποτελεσματική

Συνέντευξη στην εφημερίδα Αττική Press
 

Η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις οποίες επιμένει πεισματικά ο ΣΥΡΙΖΑ;
Η κίνηση της κυβέρνησης να πάρει η ίδια πρωτοβουλία και να ζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους βουλευτές της, μαρτυρά αυτό που και δημοσιογραφικά καταγραφόταν όλο το τελευταίο διάστημα με τις προσπάθειες αποστασιοποίησης και διαφοροποίησης υπουργών και βουλευτών, ακριβώς γιατί καταλάβαιναν ότι αργά –εκλογή προέδρου– ή γρήγορα –μέσα στο 2014– θα φτάναμε σε εκλογές. Με την κίνηση αυτή εκτιμήθηκε κατ’ αρχήν ότι κερδίζεται χρόνος. Όμως, η ίδια η συζήτηση στη Βουλή, όπου οι βολές κι από αυτούς που τελικά έδωσαν «ψήφο εμπιστοσύνης» δεν λείπουν, το αποτέλεσμα που έχει απόσταση από τις 180 ψήφους, και σε συνδυασμό με την προβολή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά δεν απομακρύνουν τις εκλογές.

Έχετε ανακοινώσει ένα πρόγραμμα από τη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση το χαρακτηρίζει ανεφάρμοστο καθώς θα εκτοξεύσει και πάλι τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού. Το πρόγραμμά σας είναι κοστολογημένο; Είναι εφαρμόσιμο; Θα μπορούσατε να κάνετε αλλαγές και τροποποιήσεις και να μην εφαρμόσετε όσα υπόσχεστε;
Νομίζω πως η κυβέρνηση ξέρει πως μπορεί να εφαρμοστεί το τμήμα του προγράμματος μας που αφορά στην ανθρωπιστική κρίση: επανεκκίνηση της οικονομίας και στήριξη της εργασίας, και η κοστολόγησή του είναι συγκεκριμένη. Αυτό που φοβάται η κυβέρνηση είναι το τμήμα του προγράμματός μας που δεν επιφέρει κόστος. Αντίθετα επιφέρει και οικονομικά οφέλη. Είναι ο τέταρτος πυλώνας της παρουσίασης στη ΔΕΘ, που αφορά στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, το χτύπημα του τριγώνου της διαπλοκής: κυβέρνηση ή πιο σωστά πολιτικό σύστημα / μεγαλοκαναλάρχες / τράπεζες. Μεταρρυθμίσεις στα της αυτοδιοίκησης και άλλα θεσμικά μέτρα. Σε κάθε περίπτωση αναφέρομαι σ’ αυτά που εμείς θεωρούμε άμμεσα εφικτά και όχι στο σύνολο της προγραμματικής μας προσπάθειας. Γιατί αυτή θα τη συνόψιζα στην προσπάθειά μας «να αλλάξει ανάστημα η χώρα και ο λαός μας». Οι προσπάθειές μας για κάτι τέτοιο σημαίνουν κίνημα παραγωγικής ανασυγκρότησης, κινητοποίηση του λαού, στράτευση όλων των δημιουργικών του δυνάμεων για να αλλάξουμε τη μοίρα μας. Μιλάμε, δηλαδή, για μια μεγάλη μεταρρυθμιστική αναγεννητική προσπάθεια, με τον λαϊκό παράγοντα πρωταγωνιστή. Αυτή είναι η προοπτική που φοβάται ο κυβερνητικός συνασπισμός και ξέρει πως, αν αποδειχθούμε αξιόπιστοι από την πρώτη μέρα, ανοίγουμε δρόμους για τα επόμενα βήματα.

Μπορείτε σας παρακαλώ να μας ξεκαθαρίσετε ποια ακριβώς είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διευθέτηση του χρέους; Πολλά στελέχη αναφέρουν πως θα προχωρήσετε στη διαγραφή τού μεγαλύτερου μέρους χρέους, όπως άλλωστε και ο κ. Τσίπρας, ωστόσο έχουμε ακούσει και πολλές διαφορετικές τοποθετήσεις για «απόσυρση» του χρέους ή για επιμήκυνση.
Πολλές φορές στην αναλυτικότερη παρουσίαση μιας διαδικασίας αναφέρονται και άλλοι όροι, που η αποσύνδεσή τους από το συνολικό μας σχέδιο για το χρέος μπορεί να παρεξηγούνται ως άλλο σχέδιο. Η γνώμη μας είναι πως για να είναι βιώσιμη η όποια διευθέτηση, χρειάζεται και μεγάλο «κούρεμα» και περίοδο χωρίς επιβαρύνσεις (τόκους κ.λπ.) και σχεδιασμό με την αναπτυξιακή προσπάθεια. Λέμε πολλές φορές, όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953. Αυτή είναι η ουσία που προσπαθώ να σας περιγράψω. Η θέση μας είναι, όπως έχει διατυπωθεί, «κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του, περίοδο χάριτος και ρήτρα αποπληρωμής, συνδυασμένη με την αναπτυξιακή οικονομική πορεία της χώρας». Για το ίδιο πράγμα μιλάμε με άλλες διατυπώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως έχει πρόγραμμα εφαρμόσιμο με άμεσα αποτελέσματα, είναι όμως έτοιμος να κυβερνήσει; Και εκτός από την ετοιμότητα, έχει εκείνα τα στελέχη τα οποία θα μπουν στα υπουργεία και αμέσως θα προσαρμοστούν και θα λύσουν τα προβλήματα των πολιτών; Θεωρείτε πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έχει και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη;
Ξέρετε, δεν κομπάζουμε για τις ικανότητές μας, ούτε για την ετοιμότητά μας. Μια τέτοια στάση θα ‘χε έλλειμμα συναίσθησης της προσπάθειας που αναλαμβάνουμε και της καταστροφής που έχει συντελεστεί.
Κάθε μέρα προετοιμάζονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις διάφορες ομάδες κατά υπουργείο και στα διάφορα τμήματα κατά πολιτική. Στελέχη υπάρχουν, υπάρχουν και έξω από μας άνθρωποι που συνεργάζονται με ιδιαίτερες ικανότητες. Γίνεται προσπάθεια και προετοιμασία.
Αυτό όμως που πρέπει να ξέρουν οι αναγνώστες είναι πως δεν θα αποτελέσουμε απλώς τη συνέχεια μιας διοίκησης. Σε αυτό το επίπεδο πρέπει να κυριαρχήσει η συνέπεια, η συλλογικότητα κι η αλλαγή νοοτροπίας όπου ο δημόσιος λειτουργός δεν στρατευόταν στο περιεχόμενο της πολιτικής. Είναι τέτοια η ανάγκη αλλαγής πλεύσης και αντιμετώπισης προβλημάτων, που δεν χωρά η λεγόμενη «δημόσιο-υπαλληλική» νοοτροπία. Θα αναδείξουμε τις καλύτερες αρετές των ανθρώπων, δημιουργικότητα, πρακτικό πνεύμα, ανθρωπιά προς τον πολίτη που δοκιμάζεται.

Με ποια λογική ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην καταψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας; Αν το πρόσωπο που θα επιλεγεί για τη θέση του Προέδρου είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να εκφράζει όλο τον ελληνισμό, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει όχι; Δεν είναι θεσμικό ατόπημα, όπως σας κατηγορεί η κυβέρνηση;
Το πιο ισχυρό αίτημα της κοινωνίας τούτη τη στιγμή είναι να σταματήσει αυτή η πολιτική που εξοντώνει τους ανθρώπους και τις δυνατότητες της χώρας και να πάει στην άκρη, να υπερβούμε, αυτό το πολιτικό σύστημα που είναι υπεύθυνο για τη χρεοκοπία και τη μνημονιακή υποταγή της χώρας.
Έτσι, δεν ψάχνουν ούτε οι της συγκυβέρνησης πρόεδρο που να εκφράζει τον ελληνισμό. Δεν ψάχνουν έναν κεντροαριστερό ή κεντροδεξιό ή ακόμα-ακόμα έναν αριστερό πρόεδρο. Ψάχνουν για πρόεδρο κάποιον πρόθυμο να υπογράφει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, να υπογράφει πράξεις ασυλίας για στελέχη του πολιτικού και τραπεζικού συστήματος ή πράξεις επιστράτευσης απεργών και διαμαρτυρομένων.
Από αυτή την άποψη, όσο νωρίτερα τελειώνουμε με αυτη τη «θεσμική εκτροπή» των μνημονιακών απαιτήσεων τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας με «Δ» κεφαλαίο.

Θα μπορούσε να υπάρξει πεδίο συνεννόησης και ενδεχομένως συνεργασίας με τον κυβερνητικό σχηματισμό; Θα μπορούσε το κόμμα σας να αποδεχτεί μια κοινή ομάδα με την κυβέρνηση για να συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση;
Για μας, ούτε η διακυβέρνηση ούτε η εξουσία μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Κριτήριό μας είναι αν καταφέρνουμε να απαντάμε στα προβλήματα, τα ζωτικά προβλήματα της χώρας και του λαού. Αν πιστεύαμε πως θα ‘χε κάποια αποτελεσματικότητα η κοινή στάση στη «διαπραγμάτευση», θα έπρεπε να είμαστε μαζί. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, δύο κόμματα που έχουν αποδεχτεί όλα τα συμφωνηθέντα, έχουν τις υπογραφές τους φαρδιές πλατιές, πιστεύουν πως το χρέος είναι βιώσιμο, για ποιο πράγμα διαπραγματεύονται και θέλουν και τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί;
Αντίθετα, αν πάμε τώρα μαζί τους, αποδυναμώνουμε τη θέση της χώρας αύριο, όταν εμφανιστούμε –ήδη το έχουμε κάνει καθαρό σε όλες τις ευρωπαϊκές συναντήσεις– και ζητήσουμε «κούρεμα», ρήτρα ανάπτυξης και ό,τι άλλο περιγράφαμε πιο πριν.
Σε σικέ και επικοινωνιακές «διαπραγματεύσεις» δεν έχουμε θέση, μαζί με αυτούς που δέχτηκαν τρόικες, μνημόνια και μας έφτασαν εδώ που φτάσαμε.
Μια αυριανή κυβέρνηση με τους πολίτες δίπλα της, που δεν θα την «κρατάνε» πουθενά, και με διακηρυγμένους στόχους ότι το χρέος δεν «βγαίνει» και κυρίως ότι η κοινωνία γονάτισε, νομίζω θα ‘ναι πραγματικά αποτελεσματική.

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

συνδεσμοι

Follow Βασίλης Χατζηλάμπρου on WordPress.com
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: