Αρθρα, Επικαιροτητα

Καθοριστική η ενεργοποίηση του λαού στις δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες

geopolitics_0Τα «καμπανάκια» που χτυπούν το τελευταίο διάστημα σε όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής του τόπου κάνουν όχι απλώς αναγκαία, αλλά ζωτικής σημασίας την πολιτική αλλαγή στη χώρα. Αλλαγή για να σταθούμε όρθιοι οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, ως λαός με αξιοπρέπεια και όχι γονατισμένος.
Κι ενώ όλη η κουβέντα επικεντρώνεται, συνειδητά, στους αριθμούς, και μάλιστα από επιτελεία και ειδικούς που φέρουν την ευθύνη για το πώς φτάσαμε ως εδώ, τηρείται σιωπή ιχθύος για το γενικό πλαίσιο που «ντύνει» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: τον τέταρτο πυλώνα του προγράμματος που παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ. Το σκέλος του προγράμματός μας που δεν κοστίζει τίποτα σε χρήματα, αντικατοπτρίζει όμως την ανάγκη και προϋπόθεση μαζί ανοίγματος μιας άλλης σελίδας για τον τόπο. Μιλάμε για τη ρήξη με το σάπιο πολιτικό σύστημα, τις διαπλοκές, τις μεταρρυθμίσεις για πραγματική δημοκρατία στο κράτος, στην αυτοδιοίκηση, στους θεσμούς.
Είναι οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν, επί της ουσίας, την ίδια τη σύσταση και την ποιότητα της πολιτικής ζωής του τόπου και τις σχέσεις που απορρέουν από αυτή. Είναι η ρήξη με τις λογικές ισοπέδωσης, συνδιαλλαγής αλλά και «ανακύκλωσης» σε ό,τι έχει να κάνει με την έννοια της πολιτικής, που ενυπάρχουν και έχουν καλλιεργηθεί σαν συνείδηση στο λαό.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Κύπρο και τα μαύρα σύννεφα που συσσωρεύονται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αποδεικνύουν, μεταξύ άλλων, ότι η ανάγκη ο λαός μας να έχει όρθιο ανάστημα και μάχιμο φρόνημα δεν είναι κουβέντα απλώς για να περνά η ώρα. Είναι όρος ύπαρξης στις δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται, αν καταλαβαίνουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, σε συνδυασμό με την αλλαγή της πολιτικής ευθυγράμμισης και υποταγής στα ευρωατλαντικά συμφέροντα.
Θα συνόψιζα, λοιπόν, την προσπάθειά μας με τη φράση «να αλλάξει ανάστημα η χώρα και ο λαός μας». Αυτή η προσπάθεια σημαίνει κίνημα παραγωγικής ανασυγκρότησης, κινητοποίηση του λαού, στράτευση όλων των δημιουργικών του δυνάμεων για να αλλάξουμε τη μοίρα μας. Μιλάμε, δηλαδή, για μια μεγάλη μεταρρυθμιστική αναγεννητική προσπάθεια, με το λαϊκό παράγοντα πρωταγωνιστή. Αυτή είναι η προοπτική που φοβάται ο κυβερνητικός συνασπισμός και ξέρει πως, αν αποδειχθούμε αξιόπιστοι από την πρώτη μέρα, ανοίγουμε δρόμους για τα επόμενα βήματα στη χώρα και την Ευρώπη.

[δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Kontranews, στο φύλλο της 26 Οκτώβρη 2014]

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

συνδεσμοι

Follow Βασίλης Χατζηλάμπρου on WordPress.com
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: