Βιντεο, Βουλη, Επιτροπες, Πολυμεσα

Υπάρχει αυτοκριτική του υπουργείου για την ευθυγράμμιση της χώρας στο θέμα της Συρίας;

Η ομιλία του Βασίλη Χατζηλάμπρου στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Ενημέρωση, σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κανονισμού της Βουλής, από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, για τις τρέχουσες εξελίξεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής.

[vimeo 111757753]

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΑΜΠΡΟΥ: Θα ήθελα να κάνω κάποιες συμπληρωματικές ερωτήσεις για θέματα που δεν θίχτηκαν. Η πρώτη αφορά την Σούδα. Θα ήθελα να ενημερώσετε την επιτροπή ποια είναι η σχέση της με τα συμβαίνοντα, εάν μας έχει ζητηθεί κάτι παραπάνω, τι μας έχει ζητηθεί και ποια είναι αυτήν την στιγμή η χρήση της Σούδας στα γεγονότα της Συρίας-Ιράκ.
Η δεύτερη ερώτηση αφορά την στάση μας στο ζήτημα της Συρίας. Μετά από ενάμιση χρόνο νομίζετε ότι βγαίνει κάποιο συμπέρασμα αυτοκριτικής ή μιας αλλαγής για την στάση που είχαμε; Όλοι καταλαβαίνουν την υποκρισία των μεγάλων παικτών που σήμερα βομβαρδίζουν τμήματα των τζιχαντιστών που προήλθαν από την συριακή αντιπολίτευση. Εμείς δεν προτάξαμε μια πολιτική λύση στην Συρία, αλλά ήμασταν από αυτούς που με δηλώσεις μας έβρισκαν τα χημικά πριν ακόμη τα βρουν. Έχουμε αλλάξει στάση ή έχουμε να κάνουμε αυτοκριτική για το πόσο γρήγορα ευθυγραμμιζόμαστε στο διεθνές κλίμα;
Τρίτη ερώτηση. Ήρθε εδώ ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω τουλάχιστον από τις εφημερίδες, θέσατε τα ζητήματα και εκείνοι μας είπαν να επικεντρωθούμε στις δύο μεγάλες προκλήσεις Ουκρανία και Συρία-Ιράκ, ενώ για το άλλο ζήτημα μας συνέστησαν ψυχραιμία και να τα βρούμε. Δεν ξέρω αν από την πλευρά μας έχει γίνει σαφές, ότι αυτή του η τοποθέτηση δημιουργεί πρόβλημα στην συμμαχία, όσον αφορά το ανατολικό της τμήμα. Εκείνος έχει καταλάβει ότι αυτή του η στάση απέναντι σε Ελλάδα- Τουρκία δημιουργεί πρόβλημα στην συμμαχία;
Υπήρξε ερώτηση για τα δυτικά Βαλκάνια και νομίζω ότι θα απαντήσει ο κ. υπουργός, δηλαδή εάν νιώθουμε ότι στα δυτικά Βαλκάνια έχει ενισχυθεί ο ρόλος μας ή με τις ανεξάρτητες συσκέψεις που στήνουν Γερμανοί και Ευρωπαίοι, δίνουν το σήμα ότι η Αλβανία θα είναι και κόμβος. Ενισχύουν έτσι την πλευρά της; Τουλάχιστον αποδυναμώνουν το ρόλο μας σε αυτόν τον χώρο.
Έχουν υπάρξει προβλέψεις για την αποκλιμάκωση πριν από το συμβούλιο με τους γείτονες;  Δηλαδή, να μην έχουμε καταστάσεις  Ράμα στην Ελλάδα, όπως στην Σερβία. Εν μέσω αύξησης των παρενοχλήσεων παραβατικών συμπεριφορών αεροπλάνων ή παραβιάσεων, υπάρχει η αντίληψη ότι όλα πάνε καλά. Βεβαίως, δεν ξέρω αν έχουμε αποκλείσει μια δική τους στάση, η οποία μπορεί να έχει αυτόν τον χαρακτήρα. Το ιδανικό θα ήταν η αποκλιμάκωση και μόνο με την αναγγελία μιας τέτοιας συνάντησης ή τουλάχιστον εκεί πρέπει να κατευθυνθούν τα πράγματα.

[από τα πρακτικά της Βουλής]

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

συνδεσμοι

Follow Βασίλης Χατζηλάμπρου on WordPress.com
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: