Βουλη, Κοινοβουλευτικος ελεγχος-ερωτησεις

ΕΣΠΑ και το νέο παραγωγικό μοντέλο

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον υπουργό
Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: ΕΣΠΑ και το νέο παραγωγικό μοντέλο.

16/04/2015

Το 2015 έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Ανάπτυξης. Ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο σημαίνει δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δυστυχώς στη χώρα του ΕΣΠΑ (2007-2013) οι αλληλένδετες αυτές έννοιες έχουν «πάρει διαζύγιο».
Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ του Κώστα Βαξεβάνη στο περιοδικό HOT-DOG, τεύχος 71 (http://hotdoc.gr/store/issues/issue-71/) του Φεβρουαρίου 2015: «Στην Ελλάδα του 2014 και για κάποιον που θα μπει στον κόπο να ψάξει τις ανακοινώσεις για το που τελικά πήγαν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, όλα όσα περιγράφει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ανάπτυξη και σύγκλιση συνοψίζονται σε δρόμους και γέφυρες, που έφτιαξαν οι εθνικοί εργολάβοι. Πέρα από τις εισπράξεις και οι τρεις όμιλοι εμφανίζουν δανεισμό, που φτάνει τα 3 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες δηλαδή πέρα από τις εισπράξεις με τη βοήθεια και την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και την προνομιακή είσπραξη του μισού ΕΣΠΑ, οι τρεις όμιλοι μπορούν να δανείζονται ως κατασκευαστικές, αλλά και ως μέσα ενημέρωσης, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία». [Επισυνάπτονται οι σχετικοί πίνακες από το αναφερόμενο τεύχος του περιοδικού – σχετ. σελ. 21, 24-25 και 30-47].
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ «Η Ελλάδα πιθανόν να είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία τα κονδύλια του ΕΣΠΑ χρηματοδοτούν κυρίως ενέργειες οι οποίες δεν είναι παραγωγικές και μετρήσιμες, αλλά άυλες, αόριστες και συμβουλευτικές». Ποια είναι η εικόνα; Ένας «ολόκληρος στρατός» από εταιρείες, συμβούλους, σεμινάρια, προγράμματα δημοσιότητας κ.ά. με αμφισβητούμενο παραγωγικό αντίκρισμα ως προς τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ερωτάται ο υπουργός:

  1. Πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από την απορρόφηση και την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013;
  2. Με ποιο πλέγμα συγκεκριμένων κινήτρων σχεδιάζει η κυβέρνηση να ενθαρρύνει παραγωγικές επενδύσεις στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας (αγροκτηνοτροφικό, μεταποιητικό κλάδο και εμπόριο), με στόχο τη δημιουργία πραγματικών θέσεων εργασίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ακριώτης Κυριάκου Γεώργιος
Βάκη Γεωργίου Φωτεινή
Γκαρά Γεωργίου Αναστασία (Νατάσα)
Γρηγόρης Γεωργίου Σταύρος
Καρασαρλίδου Γεωργίου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Παπαδόπουλος Αποστόλου Αθανάσιος (Σάκης)
Πολάκης Πέτρου Παύλος
Σαντορινιός Κωνσταντίνου Νεκτάριος
Τριανταφυλλίδης Γεωργίου Αλέξανδρος (Αλέκος)
Τσίρκας Δημητρίου Βασίλειος
Φάμελλος Πέτρου Σωκράτης
Χατζηλάμπρου Σάββα Βασίλειος

Advertisements

Συζήτηση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

συνδεσμοι

Follow Βασίλης Χατζηλάμπρου on WordPress.com
Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: